Febiofest zahájí Alan Rickman. Přiveze zahradnici Kate Winsletovou

Na filmový festival Febiofest přijede slavný britský herec a režisér Alan Rickman. Během slavnostního zahájení převezme cenu Kristián za přínos světové kinematografii a uvede svůj nový film Králova zahradnice s Kate Winsletovou v hlavní roli.

Febiofest zahájí Alan Rickman (zdroj: ČT24)

Rickman bude oceněn vedle americké herečky Kim Novakové a oscarového Jeana-Jacquese Annauda. Zároveň na festivalu v předpremiéře představí svůj snímek Králova zahradnice, který režíroval a ve kterém navíc ztvárnil francouzského panovníka Ludvíka XIV.

„Zní to jako vtip, ale mohl jsem mít stejný výraz při režírování i s parukou na hlavě. Když hrajete Ludvíka, nemusíte se moc hýbat, jen stojíte a poroučíte ostatním,“ směje se Rickman. Druhým zahajovacím filmem bude Annaudova novinka Talisman vlků.

Jeden z nevýraznějších britských herců současnosti, držitel Zlatého glóbu a Emmy za hlavní roli v Rasputinovi, zasvětil většinu kariéry divadlu. Ve filmu se objevil poprvé až ve 42 letech, kdy se zhostil role protivníka Bruce Willise v kultovní Smrtonosné pasti.

V 90. letech debutoval jako režisér ceněným filmem Zimní host s Emmou Thompsonovou v hlavní roli. Ztvárnil desítky rolí, za roli šerifa z Nottinghamu z filmu Robin Hood: Král zbojníků získal britskou cenu Bafta, zahrál si i ve filmu Láska nebeská nebo Rozum a cit. Jeho patrně nejznámější kreací je profesor Snape ze série o Harry Potterovi.

Druhý festivalový den přijede do Prahy také izraelský režisér Eran Riklis, jehož první filmy byly v devadesátých letech uvedeny na Berlinale nebo festivalu v Benátkách. Dalšími hosty budou režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden, padouch z bondovky Dech života Jeroen Krabbé a italská hvězda Alba Rohrwacherová.

Mezinárodní filmový festival Praha - Febiofest potrvá od 19. do 27. března. Předprodej vstupenek začne 11. března. Více informací najdete zde.

Vydáno pod