Bedřich Smetana není žádné máslo

Mužský sbor Láska opravdivá v neděli prošel Prahou a na několika zastávkách zazpíval skladby, které Bedřich Smetana složil pro mužské sbory. Sbor, který působí při brněnské Masarykově univerzitě, tak připomněl dnešní 191. výročí narození slavného skladatele. Místa, na kterých se zpívalo, byla vždy tematicky spjatá s náměty písní. Podívejte se:

"Smetana není žádné máslo" (zdroj: ČT24)

Zpěváci, kteří do Prahy přijeli pochopitelně rychlíkem Bedřich Smetana, zpívali už ve vlaku a v Praze pak poprvé jejich hlasy zněly Fantovou kavárnou na Hlavním nádraží. Pod sochou sv. Václava dále zazněla hymna Zachovej nám, Hospodine!, u pamětní desky Karla Havlíčka Borovského na domě naproti Masarykovu nádraží, kde Havlíček žil, se rozléhal Slavnostní sbor složený roku 1876 ku příležitosti odhalení právě této desky. U pomníku kazatele Jana Husa na Staroměstském náměstí zazněla skladba Tři jezdci.

Průvod nesl transparenty s nápisy „Smetana není žádné máslo“ nebo „Smetana je jedlý“. Druhý slogan měl na rubu jména Smetana a Nejedlý a mezi nimi přeškrtnuté rovnítko. Poukazoval tak na práce muzikologa a ve své době vlivného komunistického politika Zdeňka Nejedlého, který nadšeně propagoval Smetanovu hudbu.

Zájemci z řad chodců dostávali texty písní, aby se mohli přidat. Vyvrcholením Pochodu pro Bedřicha Smetanu byl koncert v Českém muzeu hudby, na němž souborně po mnoha desetiletích zazněly v Praze všechny Smetanovy mužské sbory a capella.

Sbor Láska opravdivá založili v roce 2009 Jaroslav Černocký a Jan Špaček s cílem oživit kdysi bohatou tradici interpretace skladeb pro mužský sbor. Na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity funguje těleso pod Ústavem hudební vědy a jeho členy jsou studenti brněnských vysokých škol. V současnosti má sbor okolo 30 stálých členů. Láska opravdivá je název jednoho z mužských sborů Leoše Janáčka na lidový text. V názvu pěveckého tělesa má symbolizovat repertoárový soulad duchovní hudby a lidové písně.

Vydáno pod