Kvůli Picassovým kresbám skončil jeho elektrikář u soudu

Na stole francouzských soudců skončil spor o vlastnictví téměř tří stovek děl malíře Pabla Picassa z let 1900 až 1932. Pierre Le Guennec, který v posledních třech letech umělcova života pracoval v jeho domě jako elektrikář, tvrdí, že mu kresby patří. Prý to byl dar od samotného Picassa. Umělcův syn to ale popírá.

Patří Picassova díla elektrikáři? Rozhodne soud (zdroj: ČT24)

Až 80 milionů eur by mohl získat člověk, který vlastní oněch 271 Picassových výtvarných děl. Otázkou je, komu ale skutečně patří. Šestasedmdesátiletý elektrikář Le Guennec tvrdí, že jsou jeho, protože mu je věnoval sám Picasso a jeho druhá žena, když se staral o jejich dům v Mougins. „Prostě jsem to dostal, jak už jsem řekl. Dali mi to a tím to končí,“ prohlásil muž.

Kresby, litografie, skici, portréty nebo soubor kubistických koláží, jež vznikly v letech 1900 až 1932, skladoval elektrikář v garáži svého domu. Sám se rozhodl, že je autem převeze do Paříže a ukáže je Picassovu synovi Claudu Picassovi. „Přišel a položil na stůl velký kufr. Claude byl v šoku, dojatý, je to kus života jeho otce,“ popsala příchod elektrikáře správkyně pozůstalosti Claudia Andrieuová.

Umělcův syn sice potvrdil pravost kreseb, ale elektrikáře následně zažaloval. Je přesvědčen o tom, že by otec nikdy nedaroval takové množství svých děl. „Když Picasso udělal třeba jen malou kresbu na jízdenku, schoval si to,“ tvrdí právník umělcova syna. Malíř dokonce na konci svého života své vlastní obrazy skupoval.

Umělecká díla se musela po 40 letech odstěhovat z Le Guennecovy garáže, když je zabavil francouzský úřad pro boj proti obchodování s kulturním dědictvím. Elektrikář teď čelí obvinění, že je přechovával nezákonně. „Manželé Le Guennecovi ta díla neukradli, to soud už uznal,“ prohlásil jejich právník.

Obžaloba ale argumentuje tím, že na obrazech chybějí malířovy signatury. Picasso přitom svá díla téměř vždy označoval datem a podpisem.