Fanoušci Star Treku přišli o Spocka

Los Angeles - Americký herec Leonard Nimoy, známý především díky postavě Spocka ze Star Treku, zemřel dnes v Los Angeles ve věku 83 let. Podle svého syna Adama, který úmrtí oznámil, trpěl konečným stádiem těžké plicní choroby. Všestranný umělec se kromě herectví věnoval režii, psaní básní a fotografii.

Většinu Nimoyovy filmové kariéry ovlivnila role v kultovním seriálu. Postavu polovičního člověka a polovičního Vulkánce hrál od pilotní epizody Klec z roku 1965 a v roli pokračoval až do konce natáčení originální řady seriálu v roce 1969.

Zahrál si rovněž v šesti pozdějších celovečerních filmech navazujících na seriál, natočených v letech 1979 až 1991. Ve své životní roli se objevil naposledy ve filmech Star Trek z roku 2009 a Star Trek: Do temnoty, který byl uveden předloni.

Leonard Nimoy
Zdroj: ČTK/AP/Matt Sayles

Nimoy vystupoval i seriálu Hranice nemožného a namluvil rovněž řadu animovaných postav, například v seriálech Simpsonovi či Futurama. Jeho básnická či fotografická tvorba nikdy nedosáhla Nimoyova hereckého věhlasu.

„Miloval jsem ho jako svého bratra. Všem nám bude chybět jeho humor, talent a schopnost milovat,“ napsal Nimoyův herecký kolega William Shatner, který ve Star Treku ztvárnil kapitána Kirka.