Internet, války, emise. Web ČT24 debatuje o Jednom světě

Praskněte své bubliny a zajímejte se víc o dění kolem sebe, vyzývá letošní ročník festivalu Jeden svět od 2. do 11. března. K vystoupení z bublinového vakua pomůžou kromě dokumentů s lidskoprávními tématy také panelové debaty. Už poněkolikáté je můžete sledovat v přímém přenosu na webu ČT24, kde později bude umístěn i záznam.

Seznamte se s tématy debat:

Červená pro uprchlíky (3. 3.) Mezinárodní ochranu lidem z ohrožených oblastí poskytuje ČR velmi rozvážně. Příkladem bylo nedávné schvalování pomoci pro skupinu syrských uprchlíků. Proč je česká azylová politika mnohem striktnější než u našich sousedů?

Emise – problém, který se nerozplyne (4. 3.) Navzdory mezinárodním dohodám o snižování emisí se do ovzduší dostává nadále obrovské množství škodlivin. Klimatologové bijí na poplach. Chová se ČR v oblasti energetiky odpovědně, nebo vítězí ekonomické zájmy?

Do státních škol děti nedáme (5. 3.) Stále více rodičů má výhrady k běžným školám a volí pro své děti jiné varianty. Množí se případy zakládání vlastních škol nebo domácího vzdělávání. Mohou být školy, které stojí mimo hlavní proud, pro děti přínosnější?

Česká pomoc světu (6. 3.) Války, despotické režimy nebo chudoba na mnoha místech světa dusí ta nejzákladnější práva lidí. Jak prohloubit českou pomoc disidentům a utlačovaným menšinám? Jaká má být role ČR v řešení palčivých mezinárodních otázek?

Jizvy, které zanechala jugoslávská válka (7. 3.) Nově vzniklé státy na Balkáně dodnes ovlivňuje jejich válečné dědictví. Soudy s válečnými zločinci stále jitří vztahy, stejně jako vstup některých zemí do EU. Uzavřená není ani otázka nezávislosti Kosova. Kam směřují nástupnické státy?

Internet jako propustka do soukromí (8. 3.) Internet se pro nás stal komfortem, na který jsme si rychle zvykli. Každý hledá na Googlu, žije na sociálních sítích, nakupuje v e-shopech. A bez větších obav otevírá dveře do svého soukromí. Nakolik stát sleduje své občany?

Ukrajina ve válce (9. 3.) Už déle než rok na Ukrajině umírají lidé. Často civilisté. Západ se snaží konflikt řešit diplomacií a sankcemi proti Rusku. Přináší tento postoj nějaké výsledky? Jak by mělo mezinárodní společenství postupovat dál? 

Evropa v čase hybridních válek (10. 3.) Západ hledá cestu, jak čelit novým bezpečnostním rizikům. Islámský stát a terorismus nutí evropské společenství intenzivně přemýšlet o obranné strategii. Jsou útoky bezpilotních letadel adekvátní odpovědí na současné hrozby?  

Všechny debaty se konají ve Francouzském institutu a jsou tlumočeny do češtiny a angličtiny. Začínají okolo deváté hodiny večerní.

Debaty z předchozích ročníků si můžete připomenout zde.