Lásky je na ČT zase škoda

Láska není vždycky laskavá. Přesvědčí se o tom Jiří Mádl, Martha Issová nebo Pavel Řezníček v druhé řadě povídkového cyklu Škoda lásky. V pokračování převládají příběhy na motivy méně známých textů „čítankových“ spisovatelů.

„Rozhodli jsme se jít trochu náročnější cestou. Našli jsme texty téměř neznámé nebo pozapomenuté, takové perličky na dně, jak se říkalo u Hrabala, který je také zastoupený,“ představil druhou řadu kreativní producent Josef Viewegh.

„Klasiku“ vedle Hrabala zastupují ještě Jan Zábrana, Eduard Petiška a Božena Němcová. I když Němcové povídku Divá Bára tvůrci posunuli do současnosti. „Z Divé Báry se stala Divná Bára. Jezdí na motorce, pracuje v baru, ale jinak příběh zůstal stejný. Myslím, že Božena Němcová by to pochopila, protože ve své době taky dokázala celkem slušně provokovat,“ domnívá se Viewegh.

Současnost zastupují povídky Ireny Obermannové a Miloše Urbana. O režii se podělili Jan Pachl, který si vzal na starost dobové příběhy, a Petr Zahrádka. „Cyklus je od začátku postavený na tom, že sladké růžové téma nese silný příběh, který může mít velmi smutnou atmosféru. Je to hořký bonbon v růžovém obalu,“ připomněl Viewegh, co mají všechny povídky společné, ať se odehrávají v jakékoli době.

Škoda lásky se podruhé objeví na obrazovkách ČT 1. března. První sérii si mohou diváci zopakovat v iVysílání.