Brit Awards dosadily za „X“ Eda Sheerana

Ostrovní populární hudba zná nová jména, která se pyšní oceněním Brit Awards. Britské hudební ceny jsou po Grammy druhé nejprestižnější světové ocenění. Zpěvákem roku se stal Ed Sheeran, před několika týdny jej posluchači mohli slyšet v Praze.

Brit Awards znají vítěze (zdroj: ČT24)

Na pódium šel dvakrát - podruhé pro cenu za nejlepší loňské album, jímž je jeho druhá deska X, z níž vzešly hity Sing a Thinking Out Loud. „Je to ocenění, které si přeje získat každý britský hudebník,“ nechal se slyšet třiadvacetiletý Sheeran, jenž loni třikrát vyprodal newyorskou Madison Squere Garden a ovládl mnoho hitparád.

Skupinou roku byla vyhlášena dvojice Royal Blood. Loni nadchla fanoušky i kritiku jak svou eponymní debutovou deskou, tak živelnými koncerty. Příští album prý napíšou během letošního turné s americkými Foo Fighters. Ti se stali v letošních Brit Awards nejlepší zahraniční skupinou a jsou jednou z mála známých kapel, které letos vystoupí na slavném festivalu Glastonbury.

Ocenění pro nejlepšího zahraničního zpěváka patří Pharellu Williamsovi, pro zpěvačku countryové Taylor Swiftové. Nejlepší britskou zpěvačkou je Paloma Faithová a ocenění zbylo i na Sama Smithe, který zazářil v letošních Grammy. Brit Awards jej označily za objev roku a cenu má i za globální úspěch.

Největší pozornost ale přitáhla zpěvačka Madonna. Hned na úvod svého vystoupení se totiž poroučela ze schodů, na nichž zpívala. Rychle se ale vzpamatovala a zpívala dál. Na sociální síti pak fanouškům vzkázala, že je v pořádku.