Myslím, tedy fotím. V Praze vystavuje Roger Ballen

Provokuje a nutí k zamyšlení - především sám sebe. Americký fotograf Roger Ballen vystavuje v Praze dvě stovky černobílých snímků shrnujících čtyřicet let jeho tvorby. Jako své objekty si často vybíral lidi z okraje společnosti Jižní Afriky, kde tři desetiletí žije.

Roger Ballen vystavuje v Praze (zdroj: ČT24)

K Ballenově fotografické tvorbě přivedla mnoho lidí jeho režisérská práce. I díky jeho fantazii se jihoafrická kapela Die Antwoord stala celosvětovým fenoménem, když pro ni natočil klip ke skladbě I Fink U Freekly.

„Přes tohle video se k mým fotografiím dostala spousta lidí. Bylo to skvělé spojení mé práce s lidmi z celého světa,“ soudí Ballen. Zpěvačka Yolandi Visserová z Die Antwoord o něm prohlásila, že je ten nejpodivnější muž, jakého potkala. Jeho fotografické vidění světa - pokřivené portréty, zmar a smrt skloubené se životem - dráždí.

Před hledáček fotoaparátu často staví lidi vymykající se normě. Jako třeba mentálně i fyzicky postižená dvojčata Dresieho a Casieho, která zachytil v roce 1993 náhodou. Původně chtěl Ballen vytvořit portrét jen jednoho z bratrů. „Začal jsem zrovna fotit, když jsem postřehl stín na zdi. Než jsem stihl zmáčknout spoušť, zvedl jsem oči - a na tu chvíli nikdy nezapomenu. Stál tam Casie, nemohl jsem tomu uvěřit, byli si tak podobní,“ popsal onen okamžik.

Ballen se sice narodil v roce 1950 v New Yorku, už více než třicet let ale žije a pracuje v Jižní Africe. „Fotím a přitom se snažím odhalit svou podstatu. Doufám, že mé fotografie budou mít vliv i na ostatní lidi, že se nad sebou zamyslí,“ přeje si.

V posledních letech si jako objekty svých snímků spíše než lidi vybírá zvířata, kresby a ptáky. Nejnovější cyklus Asylum of Birds vznikl v johannesburském slumu, kde žijí lidé v symbióze s ptáky. „Kontrast mezi krásou a rušivým temným prostředím dává těmto fotografiím smysl a vytváří v nich jakousi metaforu,“ upozorňuje Ballen.

V Praze svou tvorbu představuje na prodejní výstavě do 20. března v jednom z někdejších bydlišť svého velkého vzoru - Franze Kafky.