Filharmonie připomíná Brnu jeho Vitulku Kaprálovou

Plné imaginace, vášnivé i vtipné, dílo skladatelky Vítězslavy Kaprálové bylo prý stejné jako její osobnost. Přestože se dožila pouhých pětadvaceti let, stačila se výrazně zapsat do dějin české hudby dvacátého století. Filharmonie Brno dnes večer brněnskou rodačku připomene koncertem, jež uzavírá cyklus ke stému výročí této výjimečné ženy.

Brněnská filharmonie připomíná Vítězslavu Kaprálovou (zdroj: ČT24)

Pro program koncertu, který byl poprvé uveden 19. února, zvolila brněnská filharmonie prakticky kompletní orchestrální dílo Vítězslavy Kaprálové. Včetně Vojenské symfoniety, kterou sama autorka coby dirigentka provedla s Českou filharmonií v Praze a Symfonickým orchestrem BBC v Londýně. 

„Kam přišla, přinesla s sebou jaro,“ napsal o ní Bohuslav Martinů; ke staršímu a ženatému komponistovi vázal Vítězslavu důvěrný vztah. Za její křehkou slupkou se skrývala houževnatost, píle i sebevědomí. Velký hudební talent projevovala už od dětství - narodila se 24. ledna 1915 v rodině skladatele Václava Kaprála. Přesto si musela prosadit studium na konzervatoři v Brně, byla první skladatelkou, která na škole absolvovala - a svůj absolventský koncert si také sama dirigovala. 

Později studovala na mistrovské škole v Praze skladbu u Vítězslava Nováka a dirigování u Václava Talicha. Ve 22 letech dirigovala před Českou filharmonií svou Vojenskou symfonietu, za což jí tehdy osobně poděkoval prezident Edvard Beneš. „Pro mě je neuvěřitelně zajímavé studovat její partitury. Měla obrovský gejzír nápadů, dovedla je zajímavě zinstrumentovat. Je to neobyčejně barevná a vtipná hudba,“ ohodnotila Kaprálové skladby Ola Machoňová Pavlů, která je nastudovala s brněnskou filharmonií.

Osudová Paříž

Od roku 1937 působila Kaprálová v Paříži, kde byla soukromou žačkou Martinů. Jejich vztah se nejvíce zrcadlí ve Dvou koledách milostných, spolupracovali ale též při skládání Tre ricercari Martinů a Kaprálové Partity pro smyčcový orchestr a klavír. V Paříži také vznikly klavírní Variace na zvonkohru kostela Saint-Etienne du Mont, jedno z jejích nejosobitějších děl.

Ve Francii se seznámila se spisovatelem Jiřím Muchou, synem Alfonse Muchy, za něhož se v dubnu 1940 provdala. Zemřela krátce po svatbě - při útěku před postupující nacistickou armádou u ní propukly příznaky tuberkulózy, které podlehla 16. června 1940.

Život a osobnost Vítězslavy Kaprálové připomíná Filharmonie Brno nejen koncertem s domáckým názvem „Vitulka“. Hudbě předchází projekce hudebního dokumentu Poslední concertino, který o skladatelce natočila Česká televize.