Témata Jednoho světa 2015 by divákům neměla být (bubli)fuk

Zajímejte se víc o dění kolem sebe a různé pohledy na věc, vzkazuje mottem „Praskněte své bubliny“ divákům letošní ročník Jednoho světa. Festival dokumentárních filmů o lidských právech se koná letos posedmnácté, a to postupně ve více než třiceti českých městech. V úvodní, pražské části se v první půlce března pokusí splasknout bublinu například kolem Edwarda Snowdena nebo „sladkého života“.

"Naše hlavní téma letos je 'praskněte své bubliny'. Přijde nám, že jsme v současné době obklopeni strašným množstvím různých informací. Víme, co se děje na druhém konci světa, ale čím dál tím víc lidí se uzavírá do svých bublin a nechtějí se víc otevírat tomu, aby vnímali jiné názory." /Hana Kulhánková, ředitelka festivalu Jeden svět/

Nový úhel pohledu nabídne hned zahajovací film. Snímek Bojovníci ze severu vysvětluje, proč má druhá generace somálských přistěhovalců v Dánsku potřebu přidávat se k radikálnímu hnutí aš-Šabáb. „Podařilo se nám zbořit stereotyp, že jsou všichni islámští bojovníci monstry plnými nenávisti. Nejsou. Jsou to mladí zranitelní lidé, kteří mají podobné touhy a trápení jako všichni ostatní,“ vysvětlil režisér Søren Steen Jespersen, který svůj dokument v Praze osobně představí.

Trailer: Bojovníci ze severu (zdroj: Jeden svět) (zdroj: ČT24)

Bojovníci ze severu se dostali do hlavní soutěže, kde se seznámí mimo jiné s Podobou ticha. Tímto snímkem navázal Joshua Oppenheimer volně na svůj vítězný film Jednoho světa 2013 Způsob zabíjení. Americký filmař se v něm vracel k tématu genocidy v Indonésii, kde v 60. letech režim vyvraždil přes milion lidí.

Bubliny praskají na 17. ročníku mimo jiné tři tematické kategorie. Věnují se filmům o školství a vzdělávacím systému; tématům souvisejícím s duševními nemocemi a psychickými krizemi a zemím bývalé Jugoslávie. Dokumenty ze světových festivalů pak diváci najdou v kategorii Panorama. Mezi nimi i na Oscara nominovaný snímek Virunga, jenž ukazuje, jak britská těžební firma i dlouholetý konflikt ohrožují v Kongu unikátní národní park a v něm poslední žijící gorily horské.

Trailer: Citizenfour (zdroj: Jeden svět) (zdroj: ČT24)

Na Oscara je nominován i dokument Citizenfour, jenž otvírá věčnou otázku soukromí na internetu a využívání osobních dat. Jeho protagonistou je whistleblower Edward Snowden, stíhaný ve Spojených státech za špionáž a vyzrazení utajovaných informací poté, co zveřejnil dokumentaci o rozsáhlém americkém špehování internetu a telefonů.

Chybět nemůže v Jednom světě Český pohled. V premiéře představí čtyři snímky. Cukr blog odkrývá nebezpečí sladké závislosti na rafinovaném cukru; Zatajené dopisy se vracejí k „převýchově“ romských dětí podle metod Miroslava Dědiče; dvě romské dívky, které spojuje tanec, jsou také hrdinkami dokumentu Jenica & Perla. Čtvrtý dokument Stále spolu představuje rodinu, jež se rozhodla žít v souladu s přírodou a bez výdobytků moderní civilizace.

Trailer: Cukr blog (zdroj: Jeden svět) (zdroj: ČT24)

V programu 17. Jednoho světa se objeví 144 snímků, které zprostředkují pohled do 59 zemí. Festival se koná v Praze od 2. do 11. března, poté se přesune do dalších 33 měst v Česku a také do Bruselu.

Součástí přehlídky jsou tradičně i projekce pro školy a také debaty k tématům, jež vyplývají z promítaných filmů. Diskuse bude možné opět sledovat také v přímém přenosu (i později ze záznamu) na webu ČT24. Připomeňte si zatím v našem archivu ty z předchozích ročníků.