Industriální Jatka78 potřebují nakopnout penězi od nadšenců

Praha - Soubor Cirk La Putyka začíná dnešním dnem shánět peníze na rekonstrukci prostor Jatka78 v pražské Holešovické tržnici. Sbírka startuje na portálu Hithit.com a potrvá do 4. dubna. Cílovou částkou jsou přitom dva miliony korun. Pokud se je vybrat nepodaří, peníze se vrací lidem, kteří na projekt přispěli.

„Primárně se nám jedná o to, abychom mohli pořídit elevaci, tedy sezení v divadle, potom vlastní světla, vlastní zvuk a divadelní zkušebnu – tak, aby mohla vznikat nová představení,“ vysvětluje umělecký šéf Jatka78 a umělecký ředitel La Putyka Rostislav Novák.

Principál dodává, že celý projekt vznikl za podpory nejbližších: „Jak našich kolegů z divadel, tak našich kamarádů a společnosti. Vše vznikalo bez nějaké extrémní podpory z venku, ale samozřejmě partnery hledáme celou dobu… Celý projekt Jatka78 stojí na bedrech Cirk La Putyka, takže to živíme z jeho provozu a v tuto chvíli nemáme žádné dotace na Jatka78. Žádali jsme…, ale uvidíme.“

Rostislav Novák, umělecký šéf Jatka78 a umělecký ředitel La Putyka

„Prostory hal číslo sedm a osm v Holešovické tržnici jsou obrovské - a je potřeba je zrekonstruovat. Nechceme ovšem jejich podobu měnit nijak drasticky, protože syrovost celého prostoru je pro moderní divadlo, nový cirkus, tanec a koncerty ideální. Jatka plánujeme zvelebovat postupně.“

Odměnou pro ty, kteří Jatka78 podpoří, budou kromě dárků zejména vstupenky na benefiční představení. „Říkali jsme si, že co jiného dárcům nabídnout než kulturní zážitek. Takže nás podporují i formou benefičních představení v tuto chvíli tři divadla – Dejvické divadlo, Divadlo Na zábradlí a Činoherák Ústí, které odehrají speciální benefiční představení v našem prostoru. Dalším krokem bude speciální novocirkusový večer se zahraničními hosty z několika cirkusových projektů z Evropy,“ přibližuje Novák.

Jatka78 shání peníze na modernizaci (zdroj: ČT24)

Crowdfunding aneb „Něco chceme, a tak se na to složíme“

V České republice je tzv. crowdfunding – tedy shánění peněz na financování různých projektů nikoliv cestou oslovování velkých investorů, ale hromadného oslovení široké veřejnosti - záležitostí posledních zhruba tří let.

David Slížek, šéfredaktor Lupa.cz 

"Myslím, že v Česku je tato tradice (obdoby crowdfundingu) celkem vybudovaná – na Národní divadlo jsme se – tedy naši předci  taky složili."

Kultura a zejména hudební projekty v ČR kupodivu táhnou nejvíce, doplňuje Slížek: „K úspěšným projektům se dá zařadit také čínská deska a turné Mňágy a Ždorp. Ale peníze se dají vybrat i na počítačové nebo deskové hry, na vydání knížky, na uspořádání nějakého projektu na ulici – třeba piana v ulicích je také projekt, který vzešel z crowdfundingu v Česku.“

Zkušební provoz Jatek78 trval loni dva měsíce. Během listopadu a prosince se v nových prostorách a v improvizovaných podmínkách uskutečnilo 35 představení pro více než deset tisíc diváků.

Co jsou Jatka78?

  • Multifunkční prostor, který je otevřený všem. Zejména takzvanému novému umění (nový cirkus, činohra, tanec, alternativní divadlo, koncerty, výstavy).
  • Domovská scéna Cirku La Putyka.
  • Evropská křižovatka nového cirkusu (spolupráce s předními soubory, jako jsou Cirkus Cirkör, Cahin-Caha, Circo Aereo, Circus Xanti a celá řada dalších).
  • Rezidenční prostory pro soubory jako 420PEOPLE, Vosto5, Skútr, 11:55, BodyVoiceBand a další…
  • Tréninková hala se zázemím pro účinkující.
  • Bar s galerií možností pořádání koncertů.
  • Centrum workshopů i volnočasových aktivit pro děti i dospělé.

Co „místo pro nové umění“ potřebuje?

  • Osvětlovací techniku (tzv. světelný park)
  • Kvalitní ozvučení
  • Zatemnění haly
  • Sociální zařízení a zkušebnu pro účinkující
  • Kvalitní a bezpečné hlediště (tribuna, sezení)

 Zdroj: Hithit.com