Adam Lambert Praze ukáže, kdo je tu Queen

Freddie Mercury už sice není nějaký ten pátek mezi živými, to ale jeho kapele nebrání, aby dnes večer vystoupila v pražské O2 areně. V čele skupiny Queen se místo legendárního zpěváka představí třiatřicetiletý Adam Lambert. Z původní sestavy zůstali pouze kytarista Brian May a bubeník Roger Taylor.

Mercury a Lambert mají ledacos společného. Jednak jsou oba ikonami homosexuální komunity, oba si libují v extravaganci, ale především oba vládnou (v Mercuryho případě „vládl“) sotva uvěřitelným hlasovým rozsahem. Finalista soutěže American Idol zastupuje nezastupitelného Mercuryho už od roku 2013.

Když frontman Queen v roce 1991 zemřel na AIDS, bylo Lambertovi devět let. Zanzibarský rodák stál za většinou hitů a byl nezastavitelným motorem. Stal se nesmrtelným a málokdo si uměl představit, že by ho kdy někdo dokázal nahradit. Stejného názoru ostatně byli i zbylí spoluhráči.

Kapela se po Mercuryho smrti dlouhá léta hledala, její nahrávky i koncerty s jinými zpěváky nedosáhly ani zdaleka dřívějšího věhlasu. Lambert se nesnaží svého předchůdce ve všem kopírovat. A i přesto se Queenům daří většinu koncertů letošního evropského turné vyprodávat.

Vydáno pod