SaBOTovat vlastní život by byla bota

V ostravském Divadle loutek vzniká ztřeštěná road movie, ve které hlavní roli hrají boty: tenisky jsou ryby, polobotky slouží jako konvice… Dvě hlavní představitelky s nimi dotančí do vlaku, na pláž nebo do jazz klubu. Pohybová groteska SaBOTÁž má být návodem, jak nesabotovat vlastní život.

V ostravském Divadle loutek tančí boty (zdroj: ČT24)

Evu Balákovou koncept představení napadl při cestě vlakem - road movie o dvou rozdílných dívkách, které se vydají hledat samy sebe. „Obě na začátku hledají něco, o čem si myslí, že to chtějí najít. Ujdou hrozně dlouhou cestu a pak najdou něco úplně jiného, o čem nakonec zjistí, že hledaly,“ popisuje.

V grotesce využívá s další tanečnicí a také spoluautorkou choreografie Janou Ryšlavou nejen současný tanec, ale také pantomimu, živou hudbu, humor - a především boty, které protagonistky sesbíraly díky výzvě na Facebooku. Jsou symbolem cesty. „Prožívají dobrodružství s námi, je to pohled na svět skrze boty,“ dodává Ryšlavá. 

S režií vypomohl Tomáš Sukup a Ondřej Beseda. „Tanci víceméně nerozumím, přišel jsem jako režisér laik. Jsem tu od toho, aby divák pochopil, co mu tancem chceme sdělit,“ podotkl druhý z nich. Tvůrci si přejí, aby se diváci tance nebáli. „Chtěla jsem udělat věc, která by byla vtipná, svižná, rychlá. Mám pocit, že se lidé bojí chodit na tanec, tak jsem jim chtěla ukázat, že to může být sranda,“ zve na představení Eva Baláková.

Poprvé vyrazí boty a dvě spřízněné duše za svých snem z alternativní scény Divadla loutek 27. února.