Konzervatoř Brno vychovává mladé talenty už 95 let

Brno - Brněnská konzervatoř si letos po celý školní rok připomíná 95 let od svého založení. Škola vznikla v roce 1919 na popud slavného skladatele Leoše Janáčka. V současnosti na ní studuje přes tři sta mladých talentů, kteří doufají, že se zařadí po bok slavných absolventů. Škola výročí oslaví dnes večer slavnostním koncertem v brněnském Janáčkově divadle.

„Sedím na židli, na které seděly významné osobnosti. To mě neustále pohání k činorodosti a k tomu, abych dostál této velké zodpovědnosti,“ říká ředitel Konzervatoře Brno Pavel Maňásek. Jako první totiž nestál v čele školy nikdo jiný než slavný skladatel Leoš Janáček. „V roce 1881 Leoš Janáček založil v Brně varhanickou školu. Už tehdy měl sen založit i státní konzervatoř, což se mu povedlo po konci první světové války,“ vysvětlil Maňásek.

Škola nejprve sídlila v budově ve Smetanově ulici, od roku 1945 se přestěhovala na třídu Kapitána Jaroše. „Původně byla tato budova věnována konzervatoři provizorně, ale sídlíme tady už 60 let,“ dodal Maňásek.

Za 95 fungování prošlo konzervatoří na čtyři tisíce žáků - mezi nimi i taková jména jako Ladislav Pešek, Dagmar Havlová nebo Libuše Šafránková. Dnes na škole studuje 360 mladých talentů, které vyučuje 150 pedagogů. „Pořád si můžeme studenty vybírat. Pravděpodobnost přijetí třeba na oboru herectví a zpěvu se u nás rovná asi 1:10,“ dodal ředitel. I když většinu času studenti věnují rozvíjení svého talentu, neminou je ani běžné povinnosti středoškoláků, třeba státní maturity.

Vzniku JAMU se skladatel nedožil

Škola si své výročí připomene v pondělí večer koncertem v Janáčkově divadle, které stejně jako řada dalších kulturních instituci v Brně nese jméno slavného hudebníka a prvního ředitele konzervatoře. Na vystoupení se škola pochlubí svými orchestry. „Máme Symfonický orchestr, Symfonický dechový orchestr, Moravský komorní orchestr, který je elitním smyčcovým tělesem. Působí zde také Barokní soubor a před čtyřmi lety obnovil svou činnost školní Big Band,“ uzavřel Maňásek s tím, že od září bude možné na konzervatoři studovat i hru na saxofon.

Leoš Janáček snil o tom, že vedle konzervatoře založí v Brně i vysokou hudební školu. Splnění svého snu se ale nedožil. Vznikla až v roce 1947 a dnes nese jeho jméno – Janáčkova akademie múzických umění.