Česká nezávislá muzika oslavuje čtvrtstoletí Indies

Začínali jako půjčovna se 150 cédéčky. Z obchodu a půjčovny hudebních nosičů se ale stalo nevlivnější vydavatelství nezávislé hudby u nás. Pětadvacáté výročí Indies si jeho tvůrci připomněli v sobotu večer v brněnském klubu Sono centrum.

Brněnské hudební vydavatelství Indies v sobotu večer v plném Sono Centru oslavilo čtvrtstoletí existence. Na den přesně před 25 lety otevřela v Brně půjčovna kompaktních disků, která se později proměnila v jednu z nejznámějších značek nezávislé hudby v Česku. K oslavě si pořadatelé pozvali kapely a interprety, jejichž hudbu nahráli a vydali. Pozvání přijali například Traband, Už jsme doma a Tomáš Kočko s Orchestrem.

V roce 2007 se vydavatelství Indies Records rozdělilo na tři samostatné subjekty. Někdejší zakladatelé tak pokračují samostatně, nadále ale spolupracují. Pozvaní interpreti patří do katalogů značek Indies Scope, Indies MG a Indies Happy Trails. Majitelé Milan Páleš, Miloš Gruber a Jaromír Kratochvíl i nadále vydávají jen hudbu, která se jim líbí.

Hardcore, jazz, cimbálovka

„V první řadě se nám muzika musí líbit. A vzhledem k tomu, že stárneme, líbí se nám čím dál tím pomalejší a klidnější muzika. Je to poznat i v katalogu. Původně rockové a hardcorové kapely vystřídaly kapely folkové, world music, jazzové, bluesové, dokonce jsme vydali spoustu titulů moravské lidové hudby,“ říká Milan Páleš.

Nejprodávanější deskou, která vyšla pod Indies, je album O Slunovratu skupiny Hradišťan z roku 1999 s nákladem 10 tisíc kusů. Také komerčně nejúspěšnější deskou roku 2014 je nahrávka Hradišťanu. Alba Vteřiny křehké se prodalo přibližně 5 500 kusů. V digitální formě si mohou nahrávky Indies Scope koupit lidé na celém na světě. V zahraničí se dobře prodává Iva Bittová, v poslední době ji zastínila kapela Dva s deskou Nipomo.

Vůbec prvním vydavatelským počinem Indies byla deska Steak! od kapely Meat-House Chicago I.R.A. z roku 1991. Následovaly nahrávky Zuzany Navarové, Tara Fuki, Radůzy, Gipsy.cz, Jablkoně, Nylon Jail, Kieslowski, Tata Bojs, Priessnitz nebo Květů. U příležitosti 25. výročí znovu vyšlo album Ivy Bittové a Vladimíra Václavka Bílé inferno z roku 1997, poprvé jako gramofonová deska. Luxusní edici tvoří dva vinyly.

DVA / Nunovó tango

Traband / Indiáni ve městě

Květy / My děti ze stanice Bullerbyn