Berlinale vyhrál zakázaný íránský režisér Panahí. Cenu převzala neteř

Berlín – Zlatého medvěda pro nejlepší film 65. ročníku Berlinale získal film íránského režiséra Džafara Panahího Taxi. Britský snímek 45 Years (45 let) obdržel obě ceny pro nejlepšího herce i herečku. Stříbrného medvěda za nejlepší režii si odváží rumunský režisér Radu Jude, na jehož snímku Aferim! se koprodukčně podílela česká společnost Endorfilm.

Ocenění Panahího má podle kritiků i politický dopad, protože je ve své zemi perzekuován úřady a snímek natočil přes oficiální zákaz práce. „Omezení často inspirují vypravěče k lepší práci. Ale někdy tato omezení mohou být tak dusivá, že zničí projekt a často zničí i duši umělce,“ uvedl předseda poroty, americký režisér Darren Aronofsky.

Film se promítal navzdory skutečnosti, že režisér má v Íránu dvacetiletý zákaz činnosti. Panahí dokonce nemohl do Berlína osobně dorazit na uvedení filmu ani na vyhlášení cen. Sošku Zlatého medvěda za něj proto převzala jeho neteř.

Mimořádná sklizeň

S cenami se letos roztrhl pytel. V kategoriích nejlepší režie a mimořádný umělecký přínos ocenili porotci vždy dva filmy. Důvodem je podle poroty mimořádná kvalita letošních soutěžních snímků. Kromě Judeho tak Stříbrného medvěda za nejlepší režii získala polská režisérka Malgorzata Szumovská za film Body. Za umělecký přínos porota ocenila německý snímek Victoria a rusko-ukrajinský film Pod elektrickými oblaky.

Jako nejlepší herečku ocenila porota Charlotte Ramplingovou, Stříbrného medvěda za nejlepší mužský herecký výkon si odnáší Tom Courtenay. Společně ztvárnili hlavní pár v britském dramatu 45 Years (45 let) režiséra Andrewa Haighe.

Mimořádně úspěšné bylo letošní Berlinale pro latinskoamerickou kinematografii. Velkou cenu poroty získal chilský film El Club (Klub). Stříbrného medvěda za snímek, který otevírá nové filmové perspektivy, si odnáší guatemalské drama Ixcanul. Cenu za nejlepší scénář udělila porota chilskému filmu El botón de nácar (Perleťový knoflík).

Ten získal také cenu ekumenické poroty, které letos předsedá český dramaturg televize NOE Lukáš Jirsa. Kromě české stopy v rumunském koprodukčním snímku Aferim! se na Berlinale v sekci Panorama letos promítaly třeba české dokumenty režisérky Veroniky Liškové Danielův svět nebo snímek Koza režiséra Ivana Ostrochovského.

Na 65. ročníku Berlinale, který trval 11 dnů, se promítlo asi 400 filmů. Devatenáct snímků usilovalo o hlavní cenu. Na seznam oceněných filmů se podívejte zde.

Vydáno pod