Opuštěná místa se vyrovnají i nejcennějším památkám, říkají urbexerky

Pátrání po opuštěných stavbách a jejich historii čili urbex láká – z nostalgie, zvědavosti i touhy po adrenalinu. V Česku existují desítky chátrajících, opuštěných staveb a jejich fotografie v posledních letech začaly plnit internet. Nyní vydávají dvě tzv. urbexerky i knihu. Některé snímky jsou již i historicky velmi cenné – ne každá opuštěná budova chátrá navěky. Zejména těm, které stojí ve městech, často hrozí stržení.

Na Karlštejn, nebo na urbex? Památky jsou i na netušených místech (zdroj: ČT24)

Urbex se nejen v zahraničí, ale i v Česku dostává do širokého povědomí. Jaká je ale motivace samotných urbexerů a urbexerek k návštěvám dlouho opuštěných a potenciálně nebezpečných objektů? „Důvodů je několik. Někteří z nostalgie, někteří ze zvědavosti, v touze po adrenalinu,“ nastínila urbexerka a spoluautorka nové knihy Urbex – opuštěná místa v Čechách Katka Havlíková.

Pro druhou autorku knihy Barboru Faiglovou ale není účelem pouze zjišťování, v jakém stavu opuštěné budovy jsou. Jde také o impuls k zájmu o jejich historii. Řada z nich je totiž historicky přinejmenším stejně cenná jako zachovalé památky, které navštěvují desetitisíce turistů. „Spoustu památek je hodně navštěvovaných, třeba Karlštejn a podobně. Tam proudí davy lidí. Tady jsou pak zámky, které mají za sebou kus historie a nikoho nezajímají,“ zdůraznila Barbora Faiglová. Česká urbexerská komunita, která se sdružuje na diskuzním fóru webu urbex.cz, však podle ní není příliš početná, hlasí se k ní řádově desítky lidí.

Urbex k uchování zaniklých památek

Urbexeři však nejsou pouze průzkumníci, občas se z nich stávají i poslední dokumentaristé, kterým se podařilo zachytit některé objekty. Stalo se tak například u staré a léta opuštěné Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem. Její budova dnes již nestojí, nahradil ji univerzitní kampus.

O to větší překvapení je, když se v českých zemích podaří nalézt dosud netušenou a navíc netknutou opuštěnou budovu. I to se však stává. „Kamarádka urbexerka našla opuštěný penzion, který byl uvnitř úplně zachovalý. Byla tam kompletně vybavená kuchyně, restaurace, jsou tam ping-pongové stoly, stolní fotbal. To byl opravdu zázrak,“ uvedla Katka Havlíková.

Česká policie je chápavá, zahraniční méně

Přestože se na opuštěná místa mnoho lidí nevydává – alespoň ne ve snaze prozkoumat a vyfotografovat je – na velké potíže urbexeři většinou nenarážejí. I když na ně lidé občas volají policii, ta bývá smířlivá. „Většina kolegů, kteří přišli do křížku s policií na opuštěných místech, říká, že to většinou dopadlo dobře. Policisté viděli, že mají foťáky, mají stativy, tak evidentně nejdou krást, tak to většinou vyřešili domluvou. Občas nějaká drobná pokuta na místě, ale většinou jsou vstřícní, ochotní to pochopit,“ popsala Katka Havlíková. Horší zkušenosti však urbexerky zažily v zahraničí, zejména při průzkumu bývalé sovětské nemocnice. „Tam nás dlouho vyslýchali na místě, dělali nám prohlídku zavazadel, prohlídku auta. Pak nám hrozila i pokuta,“ vzpomněla.

Historie urbexu:

  • 1793: Philibert Aspairt, pravděpodobně první moderní průzkumník a katafil (milovník podzemí), se ztratil v Pařížských katakombách při průzkumu se svíčkou. Jeho tělo bylo nalezeno o jedenáct let později. Dodnes je připomínán pomníkem se jménem.
  • 1921: Nejspíše první organizovaná výprava byla realizována francouzskými dadaisty, a to do opuštěného ukrytého kostela sv. Juliena v Paříži.
  • 1977: V San Francisku byl založen Suicide Club, který měl průzkum staveb jako hlavní náplň.
  • 1986: V australském Melbourne začala fungovat dnes již kultovní skupina průzkumníků stok a odtokových kanálů Cave Clan.
  • 1989: Začal v Austrálii vycházet první zpravodaj o opuštěných stavbách Ildraino.
  • 1990: V Rusku se zformovala skupina tzv. Diggers of the underground planet, kteří prosluli nálezem mučicí komnaty ruského cara a tajného metra vybudovaného Stalinem pod Moskvou
  • 1995: Založeny první internetové stránky o urbexu: opuštěná, podzemní, raketová sila.
  • 2004: Asi první český urbexový web o Brně – Kafelánka
  • 2005: Vydání první knihy o urbexu a infiltraci o 240 stránkách – Acces all areas – art of urban exploration
  • 2007: První videodokument Urban explorers into the darkness od americké režisérky Melody Gilberts
  • 2010: Vznik stránek urbex.cz, informujících o českém urbexu a fenoménu jako takovém

Zdroj: urbex.cz