Nový pohled na historii. Vyšehrad vydal šestidílné Dějiny světa

V češtině vycházejí nové Dějiny světa. Šest obsáhlých svazků je výsledkem práce čtyřiceti renomovaných německých historiků, filozofů nebo sociologů. Tuzemskou publikaci připravovalo po tři roky nakladatelství Vyšehrad.

Vyšehrad vydal šestidílné Dějiny světa (zdroj: ČT24)

Edice s ambiciózním podtitulem Globální dějiny od počátku do 21. století chce historii představit nejen evropským pohledem. „Úsilím vydavatelů a také naší snahou bylo ukázat to, že dějiny světa se dají vidět z jiných úhlů pohledu, ze strany jiných kultur, z pohledu kultury čínské nebo africké,“ říká redaktor českého vydání Martin Žemla.

Čeští vydavatelé obohatili německý originál o fotografie nebo ilustrace a snad paradoxně pro ně sáhli na internet. „Wikipedie se ukázala jako velmi bohatý zdroj obrazového materiálu, který byl volně k použití,“ přitakává Žemla.

Redaktoři Dějin světa webovou encyklopedii nepovažují za konkurenci. Naopak Wikipedie by bez knih neexistovala. „Kdykoli někdo píše článek, tak otevře knihy, které má doma v knihovně nebo si je v knihovně vypůjčil. A tyto zpracovává do jednoho encyklopedického článku,“ souhlasí zástupce Wikipedie Vojtěch Dostál.

Myšlenky, ekonomiky, technologie

Řada Dějin světa, vydaná v letech 2009 a 2010 německým nakladatelstvím WBG, přináší nový pohled na celek světových dějin od nám známých počátků až po současnou éru globalizovaného světa. Jednotlivé oblasti, epochy a kultury nestojí izolovaně vedle sebe, ale jsou propojeny sítí vztahů a nahlíženy perspektivou celku.

Autoři popisují vývoj světové civilizace nejen tradičně v časové ose, ale přes propojování myšlenek, ekonomik a technologií. „Pojítka na nejrůznějších rovinách lidské existence, které nakonec ospravedlňují pojem globalizace. Globální dějiny, to je neustále se vracející téma této edice,“ říká Žemla. Svazky jsou doplněny mapami, tabulkami a ilustracemi.

Závěrečný  svazek se věnuje  20. století a je završen výhledem do století současného. Poslední věta zní: „Záměr předložit dějiny světa je aktem sebevysvětlení, neboť po převyprávění těchto dějin světa vidíme svou vlastní historii v novém světle.“