Brooklynské Kings Theatre se po 40 letech opět otevírá

V roce 1929 se s pompou představilo divákům, pak zkrachovalo a téměř se rozpadlo, dnes se po čtyřiceti letech opět otevírá veřejnosti. Brooklynské Kings Theatre, největší divadelní scéna a kinosál v nejlidnatějším newyorském obvodu, má dekorace v zámeckém stylu Versailles a stropy jako v pařížské Opeře. Podívejte se na video:

Brooklynské Kings Theatre se po 40 letech opět otevírá (zdroj: ČT24)

Scéna se poprvé představila v roce 1929, kdy světu vládl jazz, se zvukovým filmem se teprve experimentovalo a lidem začaly chybět peníze. „Po dvaceti dnech od otevření zažila burza pád. Ale lidé stále přicházeli na představení za 10 centů, protože v tom hledali útěchu,“ vypráví člen komise pro rekonstrukci divadla Bruce Friedman.

Zdálo se, že když divadlo a kinosál nepotopila burza, přežije už všechno. Vystupovali tu takové hvězdy jako herec Bob Hope nebo hudebník Jimmy Durante. Nástup multiplexů však scénu převálcoval. Diváci přestali přicházet a Kings Theatre v roce 1977 zavřelo za svou historií dveře. Ve správě Brooklynu budova notně zchátrala.

V roce 2013 ale Brooklyn sehnal dostatek peněz na zahájení náročné rekonstrukce. Podle dobových fotografií se znovu vybudoval sál. Zbytek koberce pod strojem na popcorn posloužil jako vzor k obnově podlah. Dva roky poté se na scénu vrací umění a Kings Theatre znovu prodává vstupenky. V březnu tu vystoupí zpěvačka Sarah McLachlanová nebo legenda 60. let a frontman kapely The Four Seasons Frankie Valli (stránky zde).