Bregovičova Kapela pro svatby a funusy zvedla Brno ze židlí

Brno – Dvorní skladatel režiséra Emira Kusturici zahrál v Brně. Goran Bregović a The Wedding and Funeral Band v neděli večer vyprodali brněnské Janáčkovo divadlo. Prostor, běžně určený pro balet a operu, zaplnila rytmická balkánská hudba, která zvedla některé návštěvníky koncertu ze židlí.

Bregović patří mezi vůdčí osobnosti současné world music. Ve světě se proslavil hlavně jako autor hudby k filmům Emira Kusturici. Jeho skupina The Wedding and Funeral Band neboli kapela pro svatby a pohřby se inspiruje tradičními balkánskými rytmy. Právě na svatbách a pohřbech totiž trubači na Balkáně hrávají. Folklorní motivy Bregović ve svých skladbách spojuje s církevní i vážnou hudbou a dalšími styly.

Goran Bregović se narodil 22. března 1950 v Sarajevu. Živit hudbou se začal v šestnácti letech, na kytaru a basu hrál v punkových a rockových kapelách. Věhlasu se dočkal, když začal psát hudbu ke Kusturicovým filmům. Prvním byl snímek Dům k pověšení, za jehož režii získal Kusturica cenu v Cannes v roce 1989. Další společný film Arizona Dream vznikl v roce 1992 v USA; Kusturica za něj získal Stříbrného medvěda na MFF v Berlíně. Z USA se oba přesunuli do Paříže, kde Bregović složil hudbu k více než dvaceti filmům. Později se oba tvůrci kvůli dlouhodobým sporům rozešli. Bregović si založil vlastní kapelu, s níž pořádá turné po celém světě.