Nejlepší je Chlapectví. A BAFTA fidli!

Dvanáct let natáčení se Richardu Linklaterovi vyplácí. Jeho časosběrné Chlapectví se po úspěchu na Zlatých glóbech stalo nejlepším filmem i britských filmových cen BAFTA. Dařilo se i životopisnému dramatu o Stephenu Hawkingovi Teorie všeho.

Na cenách BAFTA uspělo Chlapectví (zdroj: ČT24)

Linklaterovi náleží i cena za režii časově náročného příběhu o dospívání, který proměnu hlavního hrdiny sledoval v reálném čase. Patricia Arquettová, která v Chlapectví ztvárnila matku, si odnesla cenu pro nejlepší herečku ve vedlejší roli. V hlavní porotce nejvíce přesvědčila Julianne Mooreová coby žena vyrovnávající se se začínajícím Alzheimerem ve snímku Still Alice.

Mezi herci zabodoval Eddie Redmayne - v Teorii všeho ztělesnil Stephena Hawkinga, jednoho z nejznámějších vědců, jenž bojuje s postupným ochrnutím celého těla. Romantický příběh režírovaný Jamese Marshem podle knihy Hawkingovi ženy Jane vyhrál také kategorii pro nejlepší britský film a ocenění patří i scenáristovi Anthonymu McCartenovi. Cenu pro herce ve vedlejší roli si vyřval nemilosrdný kapelník Jonathan Kimble Simmons z hudebního titulu Whiplash.

Z neanglicky mluvených filmů se nejlépe dařilo polské Idě, která už vlastní evropského Oscara. 22. února bude jasné, jaký titul získá toho amerického, BAFTA jsou považovány za jeden z náznaků, kdo by mohl pomýšlet na vítězství. V oscarových nominacích jsou zmíněny všechny snímky oceněné cenami BAFTA. Ovšem co do počtu vede drama o herectví Birdman, které z BAFTA odchází skromně s jednou cenou (kamera). O poznání lépe se dařilo hravému Hotelu Budapešť, jenž je v oscarových šancích druhý v pořadí. Posbíral i několik britských cen (scénář, výprava, kostýmy, masky, hudba).

Filmy s cenami BAFTA v českých kinech - přečtěte si recenze: