Špilberk chystá Saudka na druhou

Fotografie od Jana, kresby od Káji. Muzeum města Brna připravilo ve spolupráci se soukromým sběratelem výstavu bratří Saudků. Expozice představí jejich díla od těch nejslavnějších až po dosud neznámá. Dvojčata Kája a Jan Saudkovi v květnu oslaví 80. narozeniny.

První je vynikající výtvarník a komiksový kreslíř, jehož nezaměnitelný rukopis se objevil také v několika filmech. Druhý je svérázný fotograf s osobitým stylem, věnující se hlavně ateliérové tvorbě převážně na téma ženy. Profilovou výstavu bratrů Káji a Jana Saudkových hostí k jejich 80. narozeninám Muzeum města Brna.

Do Brna ale nejspíš nepojede ani jeden z nich. Kája je dlouhé roky v kómatu a Jan Saudek říká, že nebyl pozván. Pořadatel sbírky, sběratel Zdeněk Kočík, vysvětluje, že o výstavě mluvil jen se Saudkovou ženou, protože mistr sám nebere telefony. S jeho účastí ale prý počítá v dubnu, kdy výstavu otevře v Praze.

Na hradě Špilberk bude od 12. února k vidění víc než stovka fotografií Jana Saudka, pořízených v rozmezí šedesáti let. Jan Saudek se na výstavě prezentuje i jako výtvarník – ne však obrazy, ale malovaným paravánem nebo židlí.

Výstava ukazuje také na propojenost tvorby obou bratrů. Některé Janovy fotky totiž vznikaly podle Kájových kreseb, v komiksech se zase objevuje tvář bratra Jana. „Vybíral jsem u Káji hlavně exponáty, které zatím nikdy nebyly vystavené. Jsou tu kresby z 50. let i fragmenty kreseb, které se zachovaly. Jsou tady ručně malované nádherné titulky k televiznímu pořadu Vlaštovka,“ popsal kurátor výstavy Miroslav Houška.

„Začínáme v Brně. Pak se výstava stěhuje do Prahy do galerie na Staroměstském náměstí, kde bude do konce roku a bude obohacena o další díla. Bude to velice reprezentativní výstava,“ doufá sběratel Zdeněk Kočík. Narozeniny budou mít bratři v květnu. Jan se kromě výstavy dočkal ke kulatinám také filmu Fotograf, volně inspirovaného jeho osudy.