Ke 130. narozeninám si Rudolfinum nadělí (nejen) novou kavárnu

Novorenesanční budova Rudolfina oslaví 7. února 130 let od svého otevření. A právě v roce významného výročí se dočká zásadní proměny Sloupového sálu. Měl by fungovat nejen jako kavárna pro veřejnost, ale i jako odpočinkové místo pro setkávání s výtvarným uměním a hudbou. Nově pojatá kavárna se rozroste do Dvorany. Vzniknou také dvě nové zkušebny s vyhovující akustikou.

Budova Rudolfina sloužící především jako koncertní síň a galerie je majetkem státu. Příspěvková organizace Česká filharmonie ji má v užívání z pověření svého zřizovatele, ministerstva kultury. Součástí je také Galerie Rudolfinum.

Rozsáhlá rekonstrukce začala už loni v létě v rámci dvouletého projektu Otevřené Rudolfinum za zhruba 100 milionů korun. Pětašedesátimilionovou dotaci na nynější opravy dostala Česká filharmonie od ministerstva kultury už v roce 2011. Dalších více než osm milionů korun poskytlo ministerstvo loni. Z vlastních zdrojů dodala filharmonie 11,6 milionu korun. Další miliony korun spolu s ministerstvem věnovala na modernizaci energetického hospodářství budovy.

Během dvou let se počítá s úpravami Dvořákovy síně, Dvorany, Sukovy síně, Sloupového sálu, Galerie Rudolfinum a zázemí účinkujících. Díky energetickým úsporám se pak sníží náklady na provoz v řádech statisíců korun ročně.

První etapa rekonstrukce zahrnovala položení nové podlahy v hledišti i na pódiu, novou vzduchotechniku, přečalounění sedadel či další dámské toalety ve foyer.