Odtrhne Ingeborg Bachmannová své alter ego jako Malinu?

Svůj jediný román Malina dokončila femme fatale rakouské literatury Ingeborg Bachmannová dva roky před smrtí. Autobiograficky laděné dílo o spisovatelce, která chce napsat dokonalou knihu, převedla do divadelní podoby pražská MeetFactory.

MeetFactory zdramatizovalo Bachmannové Malinu (zdroj: ČT24)

Ingeborg Bachmannová patří k nejvýraznějším zjevům německy psané literatury druhé poloviny dvacátého století. Byla básnířkou, filozofkou, autorkou esejů, román ale stihla dokončit pouze jediný. Malina je mužským alter egem hlavní hrdinky, třetím vrcholem trojúhelníku je její milenec.

Malinu zfilmoval počátkem devadesátých let Werner Schroeter. Scénář napsala pozdější nobelistka Elfriede Jeleniková, s níž její krajanku spojují i literární témata, jako třeba nátlak maskovaný za výchovu či lásku.

Bachmannová hledala ve svém díle mimo jiné spojitost mezi textem a lidským bytím, v posledních letech pracovala na cyklu Způsoby smrti, román Malina měl být jeho součástí. V roce 1973 ale zemřela při požáru ve svém bytě v Římě - její odchod ze života byl stejně nejednoznačný jako její dílo.

Vydáno pod