Na koho padne medvědí tlapa? Začíná filmové Berlinale

Němečtí Zlatí a Stříbrní medvědi si už nabrousili drápy a vyčistili srst. Právě dnes totiž začíná 65. ročník velkolepé filmové přehlídky Berlinale. Představí se na ní přes 400 snímků ze 72 zemí. Do hlavní soutěže se probojovalo 19 filmů a zastoupení má i Česko díky koprodukčnímu podílu na rumunském filmu Aferim!. Další dva tuzemské počiny se představí také v nesoutěžní části festivalu, který potrvá až do 15. února.

I letos se očekává vysoká návštěvnost. Příznivé prognózy se vzhledem k nekončícím frontám na lístky mohou vyplnit. Někteří zájemci dokonce před pokladnou nocovali ve spacích pytlích, aby se na ně dostalo. Stejně jako každý rok se očekává, že mnoho Berlíňanů dorazí už na slavnostní zahájení festivalu, aby mohli na červeném koberci sledovat přicházející hvězdy, mezi nimiž jsou letos například Christian Bale, Cate Blanchettová nebo Natalie Portmanová.

Čest zahájit jeden z nejočekávanějších filmových festivalů připadla španělskému snímku Nadie quiere la noche (Nikdo nechce noc) režisérky Isabel Coixetové. Publikum ho uvidí ve světové premiéře. Mezi další očekávané premiéry patří ještě americký Knight of Cups (Rytíř pohárů) nebo film německého režiséra Andrease Dresena Als wir träumten (Když jsme snili). Zástupy fanoušků čekají také na slavnostní uvedení erotického bestselleru Padesát odstínů šedi - ten je však mimo soutěž.

Všechny živé streamy včetně tiskových konferencí i záběry z červeného koberce můžete sledovat na stránkách Berlinale.

Ročníku dominují na rozdíl od loňského roku, kdy převažovala čínská kinematografie, evropská díla. Šanci získat některou z cen jich má celkem jedenáct, přitom tři z nich ze střední a východní Evropy, která v roce 2014 neměla zástupce v žádné kategorii.

Na koho ta pracka padne?

Který filmař bude odcházet domů v doprovodu Zlatého či Stříbrného medvěda, určí sedmičlenná porota 14. února. Předsedou poroty je americký režisér Darren Aronofsky, jenž se bude radit s francouzskou hvězdou Audrey Tautou, německým hercem Danielem Brühlem nebo s americkým producentem Matthewem Weinerem.

Česko má kromě koprodukčního podílu na snímku Aferim! zastoupení ještě v nesoutěžních sekcích festivalu. V sekci Panorama se představí dokumentární film režisérky Veroniky Liškové Danielův svět, který vypráví o životě českého pedofila, a v sekci Forum se bude promítat slovensko-český snímek režiséra Ivana Ostrochovského Koza - roadmovie o stárnoucím boxerovi, který se snaží sehnat peníze pro svou rodinu.

Dalším domácím zářezem na doprovodném Evropském filmovém trhu bude společný stánek Česka, Slovenska a Slovinska. Kromě českých filmů v nesoutěžním programu Berlinale bude promítat mimo jiné i snímky o dopingu Fair Play režisérky Andrey Sedláčkové nebo Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského.

Kromě filmů na sebe na Berlinale strhává pozornost i jeho ředitel Dieter Kosslick. Je vyhlášený svým módním stylem i nabroušeným vtipem. Ještě před samotným zahájením dostává dotazy, jak vtipný bude letošní ročník.

Ve skutečnosti to legrace není. Kosslick musí ukočírovat kolos o rozpočtu 22 milionů eur, 450 projekcí a přes 300 tisíc diváků, kterých rok od roku přibývá. Za dobu své působnosti sklízí kritiku za to, že festival otevřel hollywoodskému pozlátku, málokdo ale popírá, že právě on vrátil Berlinale lesk. Fanoušci jsou šťastní, že se mohou dívat na filmy spolu s herci a styl ředitelova vedení si pochvalují. Někteří přijíždějí právě kvůli Kosslickovu šarmu. A neodrazuje je ani jeho přísnév vegetariánství, které protlačil na rauty festivalu.

Vítání na červeném koberci před kamerami patří k nejtěžším ředitelovým úkolům. Pověsti, že má na každou hvězdu štos podkladů, ale Kosslick popírá.