Colours of Ostrava se bude modlit k St. Vincent

Ostrava - Colours of Ostrava pocitvě přidává jména na seznam letošních festivalových účinkujících. Tentokrát organizátoři potěšili příznivce americké kytaristky a zpěvačky vystupující pod pseudonymem St. Vincent. Na festival přijede se svojí čtvrtou stejnojmennou deskou. Kromě ní přibyli do programu, který letos proběhne od 16. do 19. července v Dolních Vítkovicích, pákistánský Faiz Ali Faiz nebo rakouská drum'n'bassová formace Klangkarussell.

St. Vincent, vlastním jménem Annie Clarková, se na scéně pohybuje už delší dobu. Ne nadarmo proto vzbudilo její poslední výše zmíněné album pozdvižení v hudebním světě. Za nejlepší desku loňského roku ji například vyhlásily hudební časopis New Musical Express či deník The Guardian. Média ocenila především neotřelý nápad a zvuk. Magazín Rolling Stone St. Vincent označil za „nejchytřejší indie-rockovou hvězdu své generace.“

  • Přezdívku St. Vincent si třiatřicetiletá Američanka dala podle nemocnice, kde zemřel básník Dylan Thomas.

Tento názor podtrhly aktuální nominace na Grammy a Brit Awards. „Obecně je St. Vincent oceňována pro svoji originalitu, novátorství, vizionářství i strhující pódiovou show, což jsme na vlastní oči viděli loni na obřím španělském festivalu Primavera,“ doplňuje ředitelka festivalu Zlata Holušová.

St. Vincent obdivuje Kate Bush, ulpělo na ní přirovnání k Davidu Bowiemu a na kytaru prý hraje jako Jimi Hendrix 21. století. S kytarou si opravdu tyká, koneckonců tři roky studovala na akademii Berklee College of Music. Doprovázela Sufjana Stevense, The Polyphonic Spree, před třemi lety natočila s Davidem Byrnem autorsky rovnocenné lbum Love This Giant a její skladby zazněly také ve filmech série The Twilight Saga. Vokály přispěla i na poslední album To Be Kind skupiny Swans. Když loni v dubnu byla Nirvana uváděna do Rock'n'rollové síně slávy, zbylí dva členové se rozhodli nahradit Kurta Cobaina hlasy tří zpěvaček: St. Vincent zpívala skladbu Lithium.

Colours tím však bohatý výčet interpretů nekončí. Do Ostravy přijede Pákistánec Faiz Ali Faiz, největší žijící zpěvák qawwali považovaný za nástupce Nusrata Fateh Ali Khana. Dále Izraelský kontrabasista, zpěvák a skladatel Avishai Cohen přiveze exkluzivní sestavu nazvanou Avishai Cohen's New York Division.

K nim se připojí Kanaďan Owen Pallett, rakouští Klangkarussell, Brazilka Dillon, belgická formace Oscar And The Wolf či polští sousedé The Dumplings.