První městské Kmeny spatřeny

Pod povrchem české městské společnosti kvete mnohem pestřejší život, než si možná dovedeme představit. Seznámí s ním šestnáctidílný seriál Kmeny podle stejnojmenné knihy, která vznikla pod vedením rapera a výtvarníka Vladimira 518. První ukázky z projektu o městských subkulturách viděli včera večer návštěvníci pražské MeetFactory.

Kmeny se představují (zdroj: ČT24)

Vladimir 518 s kolektivem dalších autorů zmapoval knižně Kmeny 0, městské subkultury a nezávislé proudy z let 1969 až 1989, a Kmeny současné, z nichž vychází i televizní projekt. Diváky zavede do komunity pankáčů, hipsterů nebo motorkářů.

Svého druhu antropologická studie se zaměřuje na poznávací znaky městských kmenů a snaží se rozšifrovat jejich komunikační kódy. Každý díl natáčel jiný režisér. „Chtěli jsme, aby je sledoval někdo z pozice gurua a někdo na pozici vlčího mláděte čili někoho, kdo do té scény teprve vchází, ale zároveň je přijatý,“ osvětlil dramaturgii pořadu Vladimir 518, který je i spoluautorem televizní podoby Kmenů. Navíc prochází hned několika díly - jako doyen tuzemského graffiti nebo hip hopu. 

UKÁZKA: Kmeny (zdroj: ČT24)

Seriál ale nemá ambici jen převyprávět knihu, chce téma posunout dál. A třeba i posunout vnímání některých subkultur. „Český rap je subkultura s největší penetrací do showbyznysu, byl jsem překvapený, že v mnoha případech to tak není a že ti lidé žijí obyčejný, řekněme plebejský život,“ zarazilo například dokumentaristu Bohdana Bláhovce.

„Jako skinheads si lidé představují hajlujícího člověka,“ poopravuje další mylnou představu i Vladimir 518. „Existuje tu původní linie skinheads, která nemá s pravicovým extremismem, xenofobií, rasismem a fašismem nic společného.“

První Kmeny se na obrazovce objeví 4. března. Některé jsou natolik autenticky zachycené, že je nebude možné vysílat před dvaadvacátou hodinou.