Tré ročních období v Národní galerii láká na výstavní „blockbustery“

Léto, podzim, zima - tři roční období má výstavní sezona v Národní galerii. Instituce dnes představila novou výstavní koncepci pod vedením nového šéfkurátora Adama Budaka.

Výstavní sezony budou rozděleny do tří programových bloků, jejichž vrcholy bude hlavní výstava, „blockbuster“, doprovázená menšími expozicemi a dalším programem, popsal novou dramaturgii generální ředitel a kunsthistorik Jiří Fajt. Snahou je, aby programové bloky - tedy zimní (od února), letní a podzimní (od října) - byly dramaturgicky provázané. 

První výstava s přidruženými akcemi začíná v Národní galerii už 20. února. Středobodem výstavního dění bude instalace Kokoschka a Praha. Přiblíží pobyt rakouského malíře v českém hlavním městě, kam přijel ve 30. letech na pozvání prezidenta T. G. Masaryka, aby namaloval jeho portrét. Ten na pražské výstavě nebude chybět.

Kokoschkovi vyhradí kurátoři část Veletržního paláce, se sídlem Národní galerie mají velké plány. „Chceme s ním pracovat jiným způsobem než dosud. Má fantastický potenciál, který nebyl rozpoznán, natož využit,“ domnívá se Fajt. Proměnou projde zejména přízemní vestibul, který se více otevře, jak si funkcionalistická stavba žádá. 

Národní galerie představila výstavní plány (zdroj: ČT24)

Při „zimní“ výstavě v něm bude umístěna prezentace videoartu, filmu a nových médií. Celkem doprovodný program obstará pět projektů. „Připravujeme výstavu architektonických kreseb Stanislava Kolíbala u příležitosti jeho 80. narozenin a také ukázku projektu, který reprezentoval Českou republiku na architektonickém bienále v Benátkách. Posledním příspěvkem bude zpřístupnění sochařského ateliéru Zbyňka Sekala,“ doplnil Fajt.

Letním vrcholem výstavní sezony mají být díla francouzského „nedělního malíře“ Henriho Rousseaua, zapůjčená z pařížského Musée d'Orsay. Na podzim se pak ve Valdštejnské jízdárně představí středověké umění Krušnohorského regionu.

  • Jiří Fajt se ujal vedení Národní galerie v červenci loňského roku, pustil se už i do personálních změn - v prosinci odvolal tři z pěti ředitelů sbírek. Jeho plánem mimo jiné je vytáhnout Národní galerii z dlouholeté izolace. Jakým způsobem, bude jasněji po zveřejnění koncepce, která se týká rozvoje NG v příštích pěti letech. Zatím ji má stále na stole k připomínkám ministerstvo. 
Vydáno pod