Vyšehradský kodex přitáhl téměř šest tisíc lidí

Praha – Zrcadlová kaple pražského Klementina o víkendu přetékala návštěvníky. Víc než 5600 lidí se přišlo podívat na vystavený Vyšehradský kodex. Tento nejvzácnější iluminovaný rukopis v českých sbírkách, který pochází z konce 11. století, byl v Praze vystaven po téměř půlstoletí. Vystavení Budyšínského rukopisu, který je nejstarší zachovanou verzí Kosmovy kroniky z přelomu 12. a 13. století, výrazně zvýšilo zájem o výstavu Hrady a zámky objevované a opěvované v Jízdárně Pražského hradu.

Vyšehradský kodex, který byl vytvořen ke korunovaci knížete Vratislava II. prvním českým králem, si v sobotu přišlo prohlédnout 2593 lidí a dnes zatím téměř 3018. Před Zrcadlovou kaplí stály několik stovek metrů dlouhé fronty. Pořadatelé návštěvní režim nakonec upravili tak, aby se zájemci na kodex dívali ze všech stran vitríny, a prohlídky se tak urychlily.

Kniha je pojištěna na jednu miliardu korun. Patří totiž k vrcholným dílům románské knižní malby i v celoevropském kontextu. Rukopis tvořený 55 pergamenovými dvoulisty je evangeliářem - obsahuje úryvky z evangelií, které se četly o mších o jednotlivých svátcích církevního roku. Podle posledních výzkumů vznikl v jednom z bavorských benediktinských klášterů. Název ale dostal podle prvotního umístění na Vyšehradě, od druhé poloviny 18. století je uložen v jednom z trezorů Klementina.

Budyšínský rukopis, který bude vystaven ještě v pondělí, zpřístupnilo Národní muzeum teprve podruhé od jeho restaurování v 90. letech. Jeho vystavení zvedlo dnes zájem o výstavu v hradní jízdárně o polovinu ve srovnání s běžnou nedělí.

Budyšínský rukopis Kosmovy kroniky
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Rukopis je latinským textem, v němž se poprvé objevuje pověst o praotci Čechovi či o kněžně Libuši, je psán na pergamenu a doplněn druhotně vloženým vyobrazením Čecha a Lecha stojících u Pražského hradu, sídla a pevnosti Čechů. Pro nynější vystavení je pojištěný na 100 milionů korun.