Nepište scénáře do šuplíku, pište je do soutěže

Praha - Do konce února mají scenáristé ještě čas přihlásit své dílo do soutěže Filmové nadace. Přístupná je zavedeným tvůrcům i začínajícím autorům, hlavní podmínkou je, aby scénář dosud nebyl realizovaný a aby byl napsán pro celovečerní hraný film.

„Pokud znáte zajímavý příběh, který se vám podaří přetavit do kvalitního scénáře, výbor Filmové nadace to umí ocenit. Šance, že dílo bude někdy zfilmováno díky pomoci nadace a jejích partnerů, výrazně vzroste,“ radí autorům Jaroslav Žváček, jenž je scenáristicky podepsán pod dramatem Kobry a užovky. Do kin film, v němž se hlavních rolí ujali bratři Matěj a Kryštof Hádkovi, vstoupí 19. února. 

Na letošní rok jsou naplánovány ještě další dvě premiéry snímků, natočených podle scénářů oceněných filmovou nadací. Kromě Kober a užovek v režii Jana Prušinovského také film Nikdy nejsme sami režiséra Petra Václava, který byl za svůj poslední titul Cesta ven oceněn českými filmovými kritiky, a debut Slávka Horáka Domácí péče.

Které snímky z letošní soutěže budou moci pomýšlet v budoucnu na premiéru, oznámí Filmová nadace na padesátém ročníku filmového festivalu v Karlových Varech. S producenty a autory oceněných scénářů budeme poté připraveni diskutovat o možnostech spolupráce při realizaci jejich filmových projektů," uvedl Martin Chalupský, předseda správní rady Filmové nadace a ředitel komunikace RWE v České republice. Spolupráci při realizaci oceněných projektů nabízejí také Česká televize a Barrandov Studio.

Praktické informace o soutěži:

  • Výběrové řízení je vyhlašováno jednou ročně. Scénáře hodnotí zcela anonymně členové výboru nadace. 
  • Celková částka, kterou letos nadace na grantech rozdělí, činí 800 tisíc korun. Od roku 2006 nadace rozdala scenáristům šeky celkově za 6,5 milionu korun. 
  • Zrušeny byly dosud povinné opce na autorská práva ve prospěch nadace, která nyní zůstávají oceněným scenáristům. Autoři tak mohou do soutěže přihlásit i scénáře, na jejichž zfilmování jsou již domluveni s producentem. Podmínkou ale je, že v době podání žádostí nesmí být zahájeno natáčení.
  • Zažádat o poskytnutí nadačního příspěvku je možné elektronicky e-mailem. Podrobné podmínky i bližší informace jsou dostupné na stránkách filmové nadace.