OBRAZEM: Designéři jsou všichni, jen jeden může být grand

Praha - Šperky ze střepů, krystalické vázy a ručně vyráběná svítidla v podobě chemických baněk jsou výstavním vzorkem toho nejlepšího, co přinesl český design v loňském roce. V zajímavě rozděleném prostoru Národního technického muzea se od 28. ledna představují tři vybrané finálové kategorie cen Czech Grand Design.

Czech Grand Design vystavuje nominované (zdroj: ČT24)

Základní ceny se udělují v osmi kategoriích, napříč všemi bude jeden z tvůrců vyhlášen Grand Designérem roku. Na výstavu ale byli vybráni pouze finalisté autorských kategorií (tedy Designér, Módní designér a Šperk). „Návštěvníci mají možnost vidět dílo v takovém smyslu, v jakém bylo nominováno, nejen jeden zástupný předmět,“ vysvětlila změnu koncepce Jana Zielinski z přípravného výboru Czech Grand Design.

Vybrané práce jsou prezentovány v panelech s aplikací lepenkových rolí, které připomínají papírový dům Yamanakako od architekta Shigeru Bana. Korespondují s konceptem japonské atmosféry, jež letošní ročník provází. „Výstava Czech Grand Design je pojata jako krajina s květy českého designu. Náš architekt Daniel Paterko vytvořil několik pavilonů, které neslouží k tomu, aby se uvnitř nich něco odehrávalo, ale aby rozdělily prostor na 'náměstí' pro jednotlivé kategorie,“ doplnil kurátor Jiří Macek.

Jiný výstavní přístup k finalistům je i odrazem letošní hlavní novinky v posuzování designové tvorby. Akademie designu ČR prošla změnou a konkrétní kategorie hodnotí odborníci zabývající se daným odvětvím designu. Pro Janu Zielinski byly největším překvapením nominace na Módního designéra. „Nejen složením finalistů, ale kolekcemi, za něž byli nominováni,“ podotkla. Porota se ve finále bude rozhodovat mezi značkou La Formela a návrháři Ivanou Mentlovou a Jakubem Polankou.

Výrazně na výstavě působí Krystalické vázy od Milana Pekaře, který byl vybrán mezi Designéry roku. „Na první pohled vypadají, že jsou dekorovány, ale proces byl odlišný, autor vrstvil glazury a teplotou se samovolně vytvářely barevné květy,“ popsal objekty Macek. Pekařovi konkurují sklářské kousky od studia DECHEM a autosedačky navržené Koncern Design Studiem.

Koncern Design Studio - dětská autosedačka Aton Q, Solution Q-fix (Cybex)
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Výstava podle Macka umožňuje ukázat nejen výsledné práce, ale také proces, jakým díla vznikají. Návštěvníci nahlédnou do autorské tvorby také u exponátů značky Zorya. Šperkařské duo Zdeněk Vacek a Daniel Pošta vystavují bednu, v níž se nacházejí střepy, kameny, provázky či řetízky. Jejich prezentace vzbudila velkou pozornost už na Designbloku, kde návštěvníci společně s designéry vytvořili šperk, který si sami vysnili. Své šperky v muzeu představují také Nastassia Aleinikava a Janja Prokić.

Janja Prokić / kolekce Hidden place
Zdroj: Czech Grand Design

Výstava v Národním technickém muzeu potrvá do konce března, souběžně si zájemci mohou prohlédnout ve Window galerii České spořitelny projekty nominované na Objev roku.

Vítězové všech kategorií a Deisgnér roku 2014 budou vyhlášeni 14. března, slavnostní ceremoniál odvysílá ze Stavovského divadla v přímém přenosu ČT art. Večer bude variací na japonské téma v souladu s letošním vizuálem. Ten je tradičně výsledkem práce dvojice oceněných předchozího ročníku. Trofej pro vítěze v podobě kimona navrhla loňská Grand Designérka roku Monika Drápalová. Zároveň se v něm stala „tváří“ aktuálního ročníku na fotografii Kristiny Hrabětové.

Součástí závěrečného večera je také uvedení designérské osobnosti do Síně slávy a Cena diváků. Ti mohou pro svého favorita hlasovat na internetu anebo přímo na výstavě do 6. března.

PŘEHLED OSTATNÍCH NOMINACÍ:

Grafický designér:

ReDesign / vizuál hudebního festivalu Pražské jaro 2014
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Fotograf:

Obchod:

Lavmi - vizuální styl a koncepce obchodu ve Zlatnické 12
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design
Lavmi - vizuální styl a koncepce obchodu ve Zlatnické 12
Zdroj: ČT24/Czech Grand Design

Výrobce:

Sklárna Kavalierglass se navíc díky svítidlům od DECHEM stala Výrobcem roku.
Zdroj: Michal Šeba/Czech Grand Design

Objev:

Tadeáš Podracký a Markéta Kratochvílová - diplomové práce Dioscuri - na obr. (Tadeáš Podracký), Enfant Terrible (Markéta Kratochvílová) a kolekce Skywalker, Pineapples, Finland Objects
Zdroj: Czech Grand Design