Jestřáb sezobl Costa Book pro svou spisovatelku Macdonaldovou

Londýn - Knižní cenu Costa Book Award za nejlepší publikaci roku 2014 si tentokrát odnáší Helen Macdonaldová. Vděčí za to dílu H is for Hawk vyprávějící o vztahu člověka a divokého jestřába. Nejedná se přitom o první uznání, autorka už byla za stejnou knihu odměněna cenou Samuela Johnsona. Macdonaldová v ní vykresluje osobní zkušenost toho, jak se pokoušela získat důvěru nespoutaného tvora, zatímco zápasila se smrtí svého otce.

O tom, že si vycvičí vlastního jestřába, snila spisovatelka už od sedmi let. Přiznává, že její obdiv hraničil s šílenstvím, když spávala s rukama složenýma za zády jako s křídly. V jedné z naučných knih o chovu dravých ptáků autor popsal jejich ochočení coby skutečnou duševní výzvu. Po smrti svého otce se stane touto myšlenkou posedlá, tudíž si za 800 liber pořídí jestřábici Mabel. Naplní svůj mrazák ptačí potravou, odstřihne telefon a pouští se do krocení jednoho z nejdivočejších zvířat.

Macdonaldová se kromě psaní beletrie věnuje také poezii, ilustruje a je také historičkou na univerzitě v Cambridgi. H is fo Hawk není její prvotinou, v bibliografii jí předcházejí Falcon (2006) a ještě starší Shaler's Fish (2001).

Ceny Costa znají svého vítěze (zdroj: ČT24)

Vítězku vybrala porota, která autorčin knižní výtvor označila za „výjimečný a krásný“. Přitom nezapomněla pochválil její literární styl. Macdonaldové popisný jazyk prý nemá v moderní literatuře obdoby.

V kategorii krátkého příběhu zvítězila Zoe Gilbertová s dílem Fishskin, Hareskin, které vypráví o ženě vracející se do minulosti k odlišnému životnímu stylu. 

Costa Book Awards vybírají pouze ty nejlepší literáty napříč Velkou Británií i Irskem. Ceny se udílejí v pěti kategoriích - nejlepší román, debut, poezie, životopis a kniha pro děti - a jeden z jejich vítězů získá právě i titul knihy roku.

Vydáno pod