Rytíř a Dáma české kultury: Ministr Herman bojuje za nové tituly

Praha – Ministr kultury Daniel Herman dnes předloží vládě návrh na nové ocenění: Rytíř nebo Dáma české kultury. Mají to být osobnosti, které se výrazně zasloužily svou uměleckou či jinou profesionální prací v oblasti kultury o duchovní, etický a kulturní rozvoj české společnosti a jdou tak příkladem ostatním z hlediska zastávání uvedených hodnot a principů.

Ministr Herman: Bez kultury by se nám špatně dýchalo (zdroj: ČT24)

Budoucí Dámy a Rytíře by v případě schválení vybírala odborná komise, která má ke kultuře profesionální vztah. Jednalo by se přitom o maximálně deset jmen do roka. „Je správné umět lidem poděkovat,“ prohlásil Herman. Pokud by se vládě jeho návrh zamlouval, první ocenění by mohli být známi už 27. února, kdy proběhne mezinárodní festival proti totalitě Mene Tekel a v jehož rámci by se vyhlašování odehrávalo.

Ministr zároveň nastínil, že mezi prvními oceněnými by mohli být perzekvovaní umělci z minulého režimu (jako příklady uvedl třeba Karla Hašlera nebo bratry Čapkovy, zároveň ale popřel, že by právě oni už byli vybráni).

Výše zmíněným titulem ale oceňování nekončí. Přibyde k nim nejspíš i Mecenáš české kultury a Cena za nejkrásnější knihu. První pocta by se udílela jednou do roka a stejně jako ostatní by nebyla spojena s žádnou finanční odměnou, protože podle slov ministra některé hodnoty ducha zkrátka nelze přepočítávat na peníze.

Na vládě zároveň probíhá diskuse o změnách v koaliční smlouvě. Ministr Herman se vyjádřil, že hodlá pokračovat v plnění svého cíle, což je do roku 2017 dosáhnout 1 procenta rozpočtu na kulturu. „Kultura nemůže žít z vůně květin,“ uzavřel. 1 procento z rozpočtu platí většinou za evropský standard.  

Vydáno pod