Toho času 1984… Nebo 2015? Orwellův odkaz žije

Praha - „Velký bratr tě sleduje.“ Dřív jen věta odkazující na knihu 1984 George Orwella nebo úsměvný komentář k televizním reality show. V současném světě jde ale o každodenní realitu, možná větší, než si zmíněný britský novinář a spisovatel, který zemřel přesně před 65 lety, uměl představit.

Do světa literatury se Orwell zapsal zejména bajkou Farma zvířat a dystopickým románem 1984, který poprvé vyšel 8. července 1949. V době, kdy svět měl za sebou druhou světovou válku, vykreslil autor další podobu hrůzné vlády totalitního systému kontrolující i ty nejnepatrnější aspekty lidského života i to, kam až se takový extremismus může vyvinout.

Anglista Zdeněk Beran považuje Orwellovo politické dílo za jasnozřivé. Současného světa se totiž dotýká v mnoha ohledech. „Nejrůznější způsoby totality hrozí i v demokratických společnostech a svět se nevyvíjí podle demokratických principů,“ říká.

  • Bezprostřední ohlas byl v Británii po vydání publikace převážně pozitivní
  • Orwell pocítil krutost druhé světové války na vlastní kůži a měl velké zkušenosti s režimy založenými na totalitním myšlení
  • V Československu vyšel román 1984 oficiálně až v roce 1991 a vlivem předchozích událostí o něj byl markantní zájem

Plodnost si schovejte na jindy

Nad Evropou visí hrozba teroristických útoků. Všudypřítomné kamerové systémy mapují každý lidský krok a snímají tváře i během nákupu potravin nebo v převlékacích kabinách. Mobilní telefony určují naši aktuální polohu a některé aplikace dokonce vyhledají dané osoby v konkrétním okruhu. Díky sociálním sítím už prakticky neexistuje soukromí. Twitter i Facebook společně s Googlem shromažďují o svých uživatelích stále více dat, tudíž je znají pomalu víc než partneři či rodina.

Bezpečnostní kamera
Zdroj: CHROMORANGE/Bilderbox/ČTK

Ačkoliv se tato kontrola prokázala v mnoha případech jako užitečná, ve světě internetu je snadno zneužitelná a část lidí zbrojí proti narušování soukromí. V této souvislosti si na Orwellův román nejde nevzpomenout. Vybízí totiž otázku, kde je hranice mezi užitečností a snesitelností takových systémů, a kdy se naopak začínáme přiklánět k lehce extrémní verzi.

Někteří zaměstnavatelé třeba monitorují aktivitu zaměstnanců na internetu. Jejich aktivita mnohdy ale zasahuje i do soukromého života. Přední americké technologické společnosti Apple a Facebook začaly svým zaměstnankyním v produktivním věku nabízet jako bonus tzv. „social freezing“ neboli zmražení vajíček a možnost odložení odchodu na mateřskou dovolenou, aby v tom „nejdůležitějším“ věku nevyměnily loajalitu firmě za špinavé plínky. Sexuální touha byla podle Orwellovy 1984 sama o sobě ideozločinem…

Návazností na výjimečný román má společnost víc než dost. Na rozdíl od Farmy zvířat je 1984 univerzálním varováním, jehož varovný vykřičník se nad světem vznáší i po tolika letech.

Anglista Beran: 1984 je univerzální varování (zdroj: ČT24)