ČT odvysílá dokument o chlapci, který měl popáleno 80 procent těla

Ostrava - Několik vteřin stačilo, aby se život Lukáše Hýbla naprosto změnil. Po neopatrné klukovině s ohněm bojoval o život jen s pětinou vlastní zdravé kůže. I přes téměř nulovou šanci na přežití se jej ostravským lékařům podařilo zachránit a chlapec se mohl postupně vracet do života. Štáb České televize o příběhu dnes patnáctiletého Lukáše natočil časosběrný dokument. Odvysílá jej dnes ve 20:00 na zpravodajské ČT24.

K tragédii došlo v roce 2006, měsíc po Lukášových sedmých narozeninách. S kamarády našel kanystr s hořlavinou, kterou zapálili. Lukáš stál nejblíže a nerozumnou hru odnesl těžkými popáleninami téměř po celém těle. „Dvacet procent u dítěte je kritický stav, v tomto případě šlo o osmdesát procent. To, že překonal první fázi popáleninového traumatu, je, dá se říct, zázračné,“ vzpomíná na nešťastnou událost Michal Hladík, tehdejší primář dětského ARO v ostravské fakultní nemocnici.

Autorka televizního dokumentu Silvie Kleková šla původně za Lukášem do nemocnice natočit zpravodajskou reportáž. Nakonec jeho osud sledovala dalších osm let. „O dokumentu jsem přemýšlela už ve chvíli, kdy jsem poprvé mluvila s Hýblovými,“ přiznává. „Byli neuvěřitelní, stateční a i vtipní. Lukáš prožil těžké trápení, ale odmala má nadhled, zarputilost i schopnost glosovat,“ popsala průběh natáčení.

Nejen Lukáš, ale i celá rodina se přitom musela vyrovnat s nekonečným kolotočem operací, bolesti a problémů. „Znovu a znovu se operuje, znovu a znovu se dostává do těžkého stavu a nikdy není hotovo. Je to extrémně psychicky náročné,“ podotkl Michal Kadlčík, lékař z Popáleninového centra Fakultní nemocnice Ostrava.

Navíc se rodina musela necelé dva roky po Lukášově zranění vyrovnat s další tragédií - i toto nelehké období je zahrnuto v hodinovém snímku o tom, jak se dá žít osudu navzdory. Dokument nazvaný podle hlavního hrdiny - Luka - sleduje nejen příběh Lukáše a jeho nejbližších, ale ukazuje také možnosti současné popáleninové medicíny. 

ČT24 uvede časosběrný dokument o popáleném chlapci (zdroj: ČT24)