Nosferatu, jevištní adaptace nejznámějšího hororu všech dob

Praha - Rok 2007, který nese v Divadle Komedie podtitul „Komedie je horor“, završuje divadlo scénickou adaptací nejznámějšího hororového románu všech dob, „Draculy“ Brama Stokera. Pod názvem „Nosferatu“ inscenaci připravil umělecký šéf souboru, dramatik a režisér David Jařab. Do hlavní role Draculy obsadil Stanislava Majera, Draculova protivníka Van Helsinga ztvární Martin Finger.

Davidu Jařabovi bylo výzvou k vytvoření inscenace zakořenění Draculy v našem obecném povědomí. Příběh upíra vypráví na pozadí životního příběhu jeho autora Brama Stokera. Říká, že Dracula v představení není „krvesajem“, ale ztělesněním frustrace, zla a nenaplněné touhy; bude-li někdo chtít Draculu zabít, bude muset zabít něco v sobě.

Představitel Draculy Stanislav Majer na sebe doposud upozornil především v inscenacích Vodičkova – Lazarská, Sportštyk nebo Utrpení knížete Sternenhocha. V inscenaci se dále objeví Martin Pechlát, Jiří Černý, Ivana Uhlířová, Hynek Chmelař, Gabriela Míčová a Klára Lidová.

Nejznámější upír, který se prvně objevil ve stejnojmenné knize Brama Stokera, je do určité míry založen na skutečné historické osobě, moldavském knížeti Vladu Ţepeşovi, řečeném Dráček (Dracula či Drăculea). Žil v letech 1431–1476 a proslul svojí krutostí v bojích s Turky (jeho další přezdívka Napichovač je založena na oblíbeném způsobu popravy, který užíval k vyvolání strachu a hrůzy ve svých nepřátelích). Podle moderních výzkumů ovšem Stoker o skutečném knížeti Vladovi mnoho nevěděl a legendu sestavil z jiných legend.

Samotný Stoker (1847-1912) neupřesňuje, jak se Dracula stal upírem, v pozdějších zpracováních je důvod často náboženský: Když byl Dracula na bitevním poli, jeho žena, oklamána zprávou o jeho smrti, spáchala sebevraždu. Dracula poté proklel Boha, kterému do té doby věrně sloužil, a stal se upírem. V jiných zpracováních byl Dracula proklet knězem po vypálení kláštera a toto prokletí ho změnilo v upíra.

Linda Fryčová podle materiálů Divadla Komedie