Tvář Afriky odkrývá klub Golem

Praha – Olejomalby české rodačky Radu Tesaro Kirby vystavuje Klub podnikatelů Golem Na Perštýně 18. Expozice s názvem  Tvář Afriky obsahuje portréty, krajiny, divoká zvířata a další motivy ze života v Africe. Výstava potrvá do konce listopadu.

Umělkyně žijící v Zambii se od své původní profese, kterou je hra na piano, dostala před lety ke klasické malbě. „Bylo to v Německu, kde jsem právě pracovala pro jednoho bluesmana, který potřeboval nějaké nástěnné malby. Tak jsem začala dělat kresby na zeď. Od té doby maluji a kreslím,“ vzpomíná na malířské začátky umělkyně.

Kirby procestovala svět a před třemi lety se usadila v Africe. Nejčastějším námětem jejích prací je příroda a příběhy obyčejných lidí. „V Africe je všechno barevné. I když je tam sucho, zahrady jsou zelené a všechno kvete. V Zambii jsou čtyři roční období, takže to není vůbec nudné,“ dodává Kirby.

Radu Tesaro Kirby se narodila v Praze roku 1979. V osmnácti letech odešla do Německa, kde studovala jazyky. V 90. letech se vrátila do vlasti, ale vzápětí krátce pracovala na Novém Zélandě a poté vystudovala malbu v kanadském Torontu. Tam také poznala svého nynějšího manžela, zambijského umělce Richarda Kirbyho, za kterého se provdala v Praze roku 2005. Dnes žije s rodinou na farmě v Zambii, kde vedle malby vyučuje děti i hře na klavír.