Normální festival chce přiblížit životy mentálně postižených

Praha – Od 12. do 16. listopadu se v kině Aero a v klubu Roxy uskutečnil druhý ročník Normálního festivalu - Postiženi filmem. Pořádalo ho občanské sdružení Inventura, které usiluje o zlepšování obrazu mentálně postižených lidí ve společnosti. Podle zakladatelky Inventury Lenky Vochocové se festival zaměřil na příběhy lidí, kterým jdou některé věci pomaleji a trochu obtížněji se orientují v okolním světě.

Festival začal 12. listopadu v Roxy představením profesionálního Divadla z Pasáže, které pracuje s mentálně postiženými lidmi. Pokračoval v kině Aero projekcí hraných, dokumentárních i animovaných filmů, které se dotýkají mentálního handicapu. Byly mezi nimi například dokument Vztahy zaměřené na partnerství a intimní svět, i celovečerní filmy Návrat idiota a O myších a lidech.

Film podle Vochocové lidem nic nevnucuje a umožňuje jim prožít si individuální příběhy mentálně handicapovaných osob a uvědomit si, že nejde o jednolitou skupinu, ale o konkrétní lidi s vlastními problémy a radostmi.

Sdružení Inventura pořádá kurzy pro lidi s mentálním handicapem, kde vyučují profesionálové. Jejich účastníci se seznamují se základními filmovými žánry i technikami a výsledky jejich práce byly na festivalu také promítnuty.

Do kurzu se zapojili mladí lidé ve věku od 20 do 35 let. Většinu z nich členové sdružení Inventura poznali v různých neziskových organizacích. „Chceme, aby skrz film mohli něco vypovědět o svých životech, ukázat, že jsou tvůrčí,“ řekla Vochocová.