Festival krátkých filmů Praha

Praha - Dva sály pražského kina Světozor patří od 14. do 18. listopadu Festivalu krátkých filmů Praha, jehož pořadatelem je už potřetí společnost Film Servis Festival Karlovy Vary. Letos uvede v mezinárodní soutěži osmnáct hraných titulů a jako novinku v soutěžní sekci s názvem Ultrashorts dalších dvacet s maximální stopáží do 80 vteřin.

V porotě jsou filmaři z Francie, Finska, Bulharska a Polska a také český hudebník a producent Jan P. Muchow. Nesoutěžní sekce, podle ředitele přehlídky Karla Spěšného, soustředí například jihokorejskou a finskou produkci, představí filmový festival v Tampere, jehož letošní ročník nabídl 30.000 diváků kolem pěti set krátkých filmů, a pod názvem První podání uvede krátkometrážní díla slavných režisérů - například Jeana-Pierra Jeuneta (Amélie z Montmartru, Vetřelec: Vzkříšení), Michela Gondryho (Věčný svit neposkvrněné mysli, Nauka o snech), Andreje Tarkovského (Andrej Rublev, Solaris) a Lukase Moodyssona (Láska je láska).

„Promítat se budou také Ropáci Jana Svěráka, stále jediný domácí snímek oceněný studentským Oscarem,“ dodal Spěšný.

V programu se objeví také pětice snímků, které se svou atmosférou dobře hodí do zšeřelého sálu těsně před půlnocí, sekce vtipných minipříběhů nazvaná Co dělat, když…., filmy vyrobené za využití nových technologií či neobvyklých postupů a vítězné filmy z přehlídek v Cannes, Benátkách, Berlíně či Sundance v USA.

Podle Spěšného trvá většina snímků deset až dvacet minut. „Jsou to profesionálně natočená díla, jenže krátká,“ uvedl a upozornil, že na rozdíl od zahraničí v Česku vznikají především na filmových školách či amatérsky. „Přitom to jsou 'malé' filmy, na nichž si mohou začínající filmaři bezbolestně vyzkoušet možnosti vlastního talentu a trénovat zručnost v poměrně náročné profesi,“ dodal.

V doprovodném programu se objeví prezentace mezinárodní sítě institucí podporujících mladé autory Nisi Masa, jejímž cílem je vyhledávat filmové talenty a rozvíjet audiovizuální projekty napříč státy a kulturami. Projekce sedmi filmů, na jejichž vzniku má zásluhu, bude přístupna zdarma.

Vstupné na projekce bude 50 korun. Více o programu a praktické informace pro diváky jsou na adrese www.pragueshorts.cz.

Vydáno pod