Sestava osmi art filmů par excellence míří do tří českých měst

Praha - Na přelomu listopadu a prosince se publiku v Praze, Brně a Olomouci představí nový filmový festival Cinepur Choice. Dramaturgicky prestižně pojatá putovní přehlídka bude obsahovat osm absolutních českých kinopremiér - autorských snímků z celého světa, jejichž tvůrci určují v kinematografii nový směr.

Připravené snímky patří podle organizátorů k divácky náročným. Používají novátorské prostředky a vyprávěcí postupy, vyžadují od diváka spolupráci, za což nabízejí možnost hlubokého prožitku. „Vybrali jsme snímky, které představují budoucnost současného filmu. Chceme v podobě ucelené přehlídky nabídnout originální pohled na současné dění v audiovizuální kultuře, které hýbe světovými festivaly a přitahuje pozornost mezinárodní kritiky,“ říká hlavní koordinátor akce Otto Bohuš ze sdružení Studio 19.

Festival navazuje na dva ročníky stejnojmenné programové sekce v rámci programu Letní filmové školy v letech 2004 a 2005, která se vyznačovala progresivní dramaturgií a důrazem na nové trendy ve světové kinematografii. Organizátoři se rozhodli takové snímky dopravit na více míst a zároveň „povzbudit“ české distributory v nakupování kvalitních snímků - zatím se ale nákup žádného z uváděných snímků neplánuje.

V každém městě se festival zdrží čtyři dny. První, olomoucká část začne 26. listopadu, následovat bude brněnská část od 3. do 6. prosince a v Praze se bude přehlídka konat 6. až 9. prosince.

"Hrdina italského snímku Následky lásky (režie Paolo Sorrentino) žije naprosto rutinním a nezajímavým životem. Pak udělá jedno nečekané rozhodnutí a do jeho světa vtrhne mafie, láska a smrt,„ popisuje uváděný film Zdeněk Holý, hlavní dramaturg přehlídky. “Takhle by to mohlo být i s naší přehlídkou. Diváci zkusí něco nového a úplně je to změní," dodává. V případě Sorrentinova filmu jde o soutěžní film z Cannes, oceněný celkem osmi italskými cenami.

Program dále tvoří čtyři minimalistické (Hamaca Paraguaya, Marseille, Mléčná dráha, Znovuzrození) a tři naopak vizuálně velmi bohaté (Most umění, Příběh filmu, Redigováno) snímky. Všechny budou uvedeny na 35mm kopiích s českými a také anglickými nebo francouzskými titulky. Vstupné na jednotlivé projekce je 80-100 Kč, zájemci si budou moci zakoupit permanetky na 4 nebo 8 projekcí za zvýhodněné ceny.

Vydáno pod