Krásné zelené oči Arnošta Lustiga

Praha - Po velkém úspěchu v zahraničí vychází v Česku již podruhé román Arnošta Lustiga - Krásné zelené oči. Zároveň vychází doplněné vydání Lustigovy autobiografie.

Román o patnáctileté zrzce, která přežívá válku v polním nevěstinci, vyšel v Česku poprvé před sedmi lety. O knize se ale začalo více mluvit až poté, co ji vydali v anglickém překladu ve Velké Británii a Spojených státech.

Arnošt Lustig o knize Krásné zelené oči láskyplně říká: „Knížky jsou jako písničky. Jsou stejné, ale některá se ujme a jiná ne. Tahle měla štěstí, stala se v Anglii knihou měsíce. Američané mi za ni dali cenu Akademie krásného umění a písemnictví.“

Navíc Američané knihu Krásné zelené oči navrhli na Pulitzerovu cenu za literaturu. Do druhého českého vydání přidal Arnošt Lustig pasáž o 11. září. Chtěl ukázat, že se svět od druhé světové války moc nezměnil. Kromě románu pracoval Lustig společně s Františkem Cingerem znovu i na knize vzpomínek s názvem 3 x 18. Její třetí vydání popisuje celý Lustigův život, od dětství stráveného v Praze přes novinářské a spisovatelské začátky až po americkou emigraci.

Lustig se narodil v Praze, pocházel z rodiny malého obchodníka. 13. listopadu 1942 byl poslán do Terezína, byl i v Osvětimi a Buchenwaldu. V dubnu 1945 uprchl z transportu smrti a ukrýval se až do konce války v Praze. Následkem holocaustu přišel téměř o celou svoji rodinu, což jej hluboce poznamenalo, a tak se jeho díla už od prvních povídkových souborů zabývají právě tematikou Židů za druhé světové války.

Po invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu roku 1968 musel Československo opustit. Nejdříve emigroval do Jugoslávie, kde působil v záhřebském filmovém studiu, poté žil v Izraeli, v roce 1970 se usadil v USA, kde od roku 1973 přednášel film, literaturu a scénáristiku na americké univerzitě ve Washingtonu, kde byl v roce 1978 jmenován profesorem.

Vydáno pod