Film o Dylanovi dostal nejvíce nominací na ceny pro nezávislý film

Los Angeles – Film o Bobu Dylanovi I'm Not There (Nejsem tam) získal nejvíce nominací na americké ceny Spirit Awards, které oceňují nezávislé filmy. Netypický životopisný snímek, v němž slavného tvůrce v různých životních fázích hraje šest herců, získal čtyři nominace.

V kategorii nejlepší zahraniční film byl navržen také irský Once, kde jednu z hlavních rolí hraje česká zpěvačka Markéta Irglová. Kromě kategorie nejlepší film by mohl I'm Not There bodovat v kategoriích vedlejší herecký výkon (Cate Blanchettová a dětský herec Marcus Carl Franklin) a nominován byl i režisér Todd Haynes. Kromě Blanchettové a Franklina hraje Dylana například i Richard Gere.

Na nejlepší film byly nominovány další dva snímky natočené podle skutečných osob – Síla srdce, v němž Angelina Jolie hraje ženu zavražděného novináře Daniela Pearla, a Skafandr a motýl o ochrnutém francouzském redaktorovi Baubym, který svou později slavnou knihu „diktuje“ mrkáním oka. Spirit Award za nejlepší film by mohla získat i komedie Juno režiséra Jasona Reitmana s Jennifer Garnerovou a Ellen Pageovou o dívce, která se chystá dát své dítě k adopci, a Paranoid Park režiséra Guse Van Santa.

Once, který natočil režisér John Carney a v němž hraje další hlavní roli vedle Irglové zpěvák Glen Hansard, bude mít konkurenci v rumunském dramatu 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny, izraelském snímku The Band's Visit (Návštěva kapely) a ve dvou francouzských filmech - Lady Chatterley a animovaném Persepolis.

Mezi herečkami byly vedle Jolieové a Pageové nominovány i Sienna Millerová (Interview) či Parker Poseyová (Broken English, Lámaná angličtina). Mezi herci se budou o Spirit Award ucházet například Don Cheadle nebo Philip Seymour Hoffman (The Savages, Divoši).

V režisérské kategorii získali nominace kromě Haynese, Van Santa a Reitmana také Tamara Jenkinsová (The Savages) a Julian Schnabel (Skafandr a motýl). Mezi nominovanými za scénář je i Adrienne Shellyová, která natočila film Servírka a která byla loni zavražděna ve svém bytě na Manhattanu.

Ceny budou předány 23. února, tedy den před oscarovou ceremonií. Náklady na natáčení nominovaných filmů nesmějí překročit 20 milionů dolarů. Snímky musejí být natočeny mimo velká hollywoodská studia nebo v jejich specializovaných divizích. Musejí ale běžet v kinech alespoň týden nebo být na programu prestižních festivalů, jako je Sundance, nebo přehlídek pořádaných v Los Angeles, Torontu, New Yorku nebo v Telluride.