Ve věku 84 let zemřela spisovatelka Jarmila Loukotková

Praha - Známá česká autorka historických románů i psychologických příběhů ze současnosti a překladatelka z francouzštiny Jarmila Loukotková zemřela v pondělí 29. října ve věku 84 let. Řekla to Miluše Krejčová, šéfredaktorka nakladatelství Motto, které Loukotkové knihy vydává. Česká televize zařadila do svého dnešního vysílání na 2. program od 21:25 dokument z cyklu GEN Jarmila Loukotková pohledem Jiřího Věrčáka z roku 2002.

Mezi nejznámější tituly jedné z nejčtenějších českých autorek patří romány Není římského lidu, Spartakus, Navzdory básník zpívá, Pod maskou smích, Medúza či Odměna. Překládala také z francouzštiny a napsala několik divadelních a rozhlasových her.

Poslední knihou, kterou spisovatelka napsala před přibližně 15 lety, byl Křik neviditelných pávů. V polovině listopadu Motto vydá v reedici titul Dar jitra prvního.

Poslední rozloučení se spisovatelkou bude v úzkém rodinném kruhu, uvedla šéfredaktorka.

Námětem historických a psychologických děl Jarmily Loukotkové bylo zejména antické prostředí a středověká Francie. Z francouzských dějin nezapomenutelně přiblížila především život a dílo Françoise Villona v románu Navzdory básník zpívá.