Výstava ústeckých „nej“ láká k posazení

Ústí nad Labem – Muzeum města Ústí nad Labem si vybralo netradiční způsob, jak představit veřejnosti 30 svých zajímavostí - leckdy i světová prvenství města jsou k vidění na lavičkách. Vystavovat venku je pro instituci jedinou cestou, jak může oslovit veřejnost, jeho budova je totiž už téměř dva roky zavřená a zatím marně čeká na rekonstrukci.

O nejznámějším myslivci a nejslavnějším mýdle v bývalém Československu, první prvorepublikové projekci zvukového filmu i nejkrásnějším mostě na světě v 90. letech 20. století se „návštěvníci výstavy“ dozvědí na lavičkách. Panely už loni a záčátkem tohoto roku putovaly trolejbusy MHD, za což muzeum obdrželo Zvláštní cenu v soutěži o Cenu Gloria musaealis od ministerstva kultury a Asociace muzeí a galerií ČR. Historici přiznávají, že některé události překvapily i je, například že se téměř v centru města stala největší lodní katastrofa v českých zemích. Kurátor sbírek umění a grafiky muzea Václav Houfek dodává, že v roce 1732 se pod Mariánskou skálou odehrálo tragické neštěstí, během kterého zahynulo více než 50 lidí.

Celkem už muzeum objevilo šedesát „nej“, připravuje i knížku. „Nedovedu říct, kolik se jich ještě podaří objevit, ale hledání neukončuji,“ podotýká Houfek. Výstava Ústecká NEJ v „lavičkové“ podobě potrvá do konce listopadu.

Venkovní výstavy jsou teď jedinou možností, jak může muzeum návštěvníky oslovit. Už dva roky je jeho budova uzavřená a čeká na celkovou rekonstrukci, která bude stát téměř 400 miliónů korun. „V ideálním případě se začne koncem příštího roku a rekonstrukce bude probíhat dva až tři roky,“ vyjádřil se mluvčí Magistrátu města Ústí nad Labem Václav Groulík.

Kurátor Houfek dodává, že pro uložení nových sbírek, které každým dnem neustále přibývají, jsou nové prostory zcela nutné. Peníze na opravy muzea ale město nemá, pokusí se je získat ze strukturálních fondů EU.