Známé osobnosti předčítaly z dětských knížek

Praha - "Z mé nejoblíbenější dětské knihy" je název akce, na které se nad dětskou literaturou setkaly významné osobnosti české kulturní scény. První pražské čtení pořádané v rámci akce "Celé Česko čte dětem" se konalo 30. listopadu v Pražské křižovatce, která vznikla jako mezinárodní duchovní středisko z bývalého kostela svaté Anny z podnětu Václava Havla.

Knih se chopili například manželé Havlovi, Zdeněk Svěrák a Jan Hřebejk. Projekt Celé Česko čte dětem našel inspiraci v podobných projektech, které mají už desetiletou tradici například ve Francii, Španělsku nebo Polsku. Jeho cílem je přimět rodiče, aby dětem předčítali minimálně dvacet minut denně, a rozšiřovali tak jejich fantazii a slovní zásobu.

Předčítání knih podle psychologů pomáhá u dětí rozvíjet fantazii a také navázat jejich vztah s rodiči. Číst se může i malým batolatům, nejúčinnější je podle odborníků u dětí od tří do šesti let. „Kdyby to šlo, tak bych rodičům doporučoval číst každou volnou chvíli, kterou spolu mají, protože jim to dává i krásný emocionální zážitek,“ říká dětský psycholog Petr Klíma a dodává, že nejlepší je číst večer.

Letošní průzkum ukázal, že desetina českých rodičů dětem nečetla nikdy. Pětina se potomkům takto věnuje jen jednou týdně. České děti také nejsou velcí čtenáři - dvě třetiny z nich stěží přečtou jednu knihu měsíčně. U většiny evropských dětí knihu nahradil počítač; podle posledních průzkumů u něj sedí několikrát týdně polovina českých dětí a průměrně u něj tráví hodinu a půl denně.