Objektiv z USA vychází knižně

Praha – Výběr reportáží, které pro cestovatelský pořad Objektiv natočila redaktorka České televize Petra Flanderková během svého zpravodajského působení v USA, vychází v knižní podobě. Publikace Objektiv z USA přibližuje současné Spojené státy i jejich historii, zajímavá místa a příběhy lidí. Součástí je DVD s více než dvaceti nejlepšími reportážemi; celkem jich v letech 1999-2003 vzniklo kolem padesáti.

Celou knihu prokládají autorčiny postřehy a fejetony z každodenního života, který poznamenaly například události z 11. záři 2001 nebo aféra prezidenta Clintona se stážistkou Monikou Lewinskou. „Je zde asi polovina z natočených reportáží. Snažila jsem se, aby byly zastoupeny jednotlivé části USA,“ dodala Flanderková. Čtenář se může dozvědět, proč se Američané rádi převlékají do uniforem z občanské války nebo jak se vaří javorový sirup. Běžný cestopis je doplněn o unikátní pohled reportérky a řadu barevných fotografií. Publikaci pokřtil americký novinář Eric Best, který působí stejně jako Flanderková v zahraničí.

Kniha navazuje na publikaci Objektiv má 20 let. Autoři pořadu plánují do budoucna vytvořit celou knižní edici. Nejstarší cestovatelský pořad se poprvé objevil na obrazovce tehdejší Československé televize v lednu roku 1987.