Jeden z největších polských básníků a dramatiků Tadeusz Różewicz oslavil v Praze 86. narozeniny

Praha – Tadeusz Różewicz patří mezi poslední žijící básníky, kteří se díky poezii snažili vypořádat se zkušeností druhé světové války. Napsal více než dvacet básnických sbírek a osmadvacet divadelních her. V Polském institutu proběhlo jeho autorské čtení, setkání si nenechaly ujít desítky polských i českých příznivců poezie.

„Před třemi lety jsem slavil narozeniny v Olomouci a teď jsem zase v Praze. Člověk je celý život spojený s rodným městem, ale zároveň také hledá a poznává nová místa jako já,“ komentuje svůj poslední pražský pobyt Tadeusz Różewicz.

V Polském institutu byly zároveň vystaveny plakáty z inscenací jeho her a také fotografie z několika Różewiczových návštěv v Krkonoších. Zbigniew Kulik, autor fotografií, dodává: „Pan Tadeusz Różewicz jezdí do Krkonoš už léta odpočívat a hledá tam na české i polské straně inspiraci. Mnoho jeho básní je spojeno s Krkonošemi.“

Różewiczovo dílo znají lidé po celém světě, jeho básně byly přeloženy do více než 40 jazyků. Poslední český výběr z básní Tadeusze Różewicze nazvaný Mezi apokalypsou a… vyšel před třemi lety.

Tadeusz Różewicz se narodil v roce 1921 v Radomsku nedaleko Čenstochové. Studoval dějiny umění na Jagellonské univerzitě v Krakově. V tisku debutoval v roce 1938. Za druhé světové války bojoval v partyzánském oddíle Zemské armády. Jeho poválečný debut, sbírka Nepokoj (Niepokój), vyšel v roce 1947. V roce 1960 napsal své první drama Kartotéka.