Pražské Divadlo na Jezerce má tři roky

Praha - Divadelní společnost Jana Hrušínského oslavila 2. prosince třetí narozeniny pražského Divadla na Jezerce, kde má domovskou scénu. Stejně jako každý rok si své jubileum připomněla komedií Woodyho Allena Zahraj to znovu, Same, kterou v březnu 2003 zahájila svou činnost a 2. prosince 2004 otevírala Divadlo Na Jezerce. Dodnes odehrála téměř dvě stě repríz této inscenace v režii Ondřeje Sokola.

„Za uplynulé tři roky Divadlo Na Jezerce odehrálo 809 představení, které zhlédlo více než dvě stě tisíc diváků v Praze i na zájezdech. Představilo 11 premiér a zúčastnilo se sedmi českých a slovenských divadelních festivalů,“ bilancovala vedoucí public relation této scény Renata Elhenická.

V současné době má v repertoáru jedenáct inscenací, spolupracuje s režiséry Janem Hřebejkem, Lukášem Hlavicou, Ondřejem Sokolem, Jurajem Herzem a dalšími. V aktuální programové nabídce divadla figuruje 58 herců.

„Mezi herecké osobnosti spjaté s touto scénou patří například Jiřina Bohdalová, Jan Tříska, Barbora Hrzánová, Radek Holub, Jiří Macháček či Jaroslav Dušek,“ dodala Elhenická a upozornila, že v listopadu dosáhly sté reprízy hned dvě inscenace - Manželské vraždění s Natašou Burgerovou a Jaroslavem Duškem a Lásky paní Katty s Jiřinou Bohdalovou a Simonou Stašovou.

Bestsellerem letošního roku se stalo představení Kumšt. Během čtyř měsíců od premiéry, která se konala 11. května, mělo 83 repríz. Do hlavních rolí obsadil režisér Jan Hřebejk herce Jana Třísku, Jana Kačera a Jana Hrušínského. Podle Hrušínského jich bylo původně naplánováno šest desítek. „Pro velký zájem diváků jsme jich museli 23 přidat. Poslední byla 6. listopadu před návratem Jana Třísky do USA. Diváci se ale mohou těšit na další reprízy v roce 2008,“ informoval principál Jan Hrušínský.

Jeho společnost připravuje pro příští rok čtyři novinky, z nichž dvě budou v České republice uvedeny poprvé. V únoru se na Jezerce objeví hra Bengta Ahlforse Paní plukovníková. Slovenský inscenační tým v čele s režisérem a hercem Emilem Horváthem a s výtvarníkem scény a kostýmů Peterem Čaneckým nabídne divákům další setkání s Jiřinou Bohdalovou v titulní roli.

Vydáno pod