Pavel Bobek představil album Antologie

Praha - Zpěvák Pavel Bobek představil v Divadle Bez zábradlí nové dvojalbum s názvem Antologie, které je průřezem jeho tvorby od roku 1970 až do současnosti. Kmotrem desky byl jeho blízký přítel, známý architekt Jan Kaplický. Před samotným křtem alba absolvoval Bobek koncerty v Brně a Českých Budějovicích a na 1. prosince chystá vystoupení v Divadle Bez zábradlí, kde si se skupinou Malinaband připomene své zářijové 70. narozeniny a odehraje repertoár nového alba.

Mezi chronologicky seřazenými písničkami najdou posluchači hity jako Veď mě dál, cesto má; Lásko, mně ubývá sil i S tím bláznem si nic nezačínej. Na desce se objevila i letošní novinka Ještě není tma. Pavel Bobek řekl, že album bohužel neobsahuje několik jeho oblíbených písní, protože nedostal povolení od původních autorů.

Bobka během jeho umělecké dráhy nejvíce ovlivňoval swing, folk, rock´n´roll, big beat i country. „Nesouhlasím s tím, že mne škatulkují do pozice country zpěváka, protože řada mých písniček je i folkových a jazzových,“ poznamenal Bobek.

Nejblíže je mu prý americká muzika - Frank Sinatra, Roger Miller, Bruce Springsteen i Elvis Presley. Sám se řadí mezi písničkáře a interprety, které přitahují epické příběhy „obyčejných“ smrtelníků".

Kaplický ho prý ovlivňuje již 55 let. „Jsme přátelé od dětství. Společně jsme chodili za holkama, stavěli modely letadel a také bojovali s bolševikem,“ řekl Bobek. Po studiích na gymnáziu se společně rozhodli, díky intenzivnímu vztahu Kaplického k umění, pro architekturu.

Bobek s Kaplickým se navzájem podporují neustále. „Nechápu průtahy a vytáčení některých státníků a magistrátních úředníků. Jestliže nezávislá mezinárodní porota usoudila, že je nejlepší, tak to berme a nezpochybňujme to,“ řekl o návrzích Kaplického nové knihovny pro pražskou Letnou.

Od architektury Bobek nikdy neodešel a v současné době se prý věnuje interiéru svého domu a zahradě. „Nejvíce mne zajímá kultura bydlení Středomoří a Skandinávie, líbí se mi prostota, moře a tradiční materiály, a proto neustále zvelebuji naši zahradu a dům,“ dodal Bobek.

Během křtu byla jako překvapení zpěvákovi předána i jubilejní platinová deska.