Peking mění tvář, alespoň architektonickou

Peking – Kvůli letním olympijským hrám 2008 mění čínské hlavní město svou tvář. V metropoli vzniká pět velkých staveb, prostor dostala nejmodernější architektura. Bloky budov v sovětském stylu jsou minulostí, vystřídala je obrovská vejce a ptačí hnízda téměř jako z jiné planety.

Stavby zvláštních geometrických tvarů spojuje jedno – navrhli je zahraniční designéři a architekti. Budově čínské televize se lidově říká zakroucená kobliha. Navrhlo jí holandské architektonické studio, které má na kontě za své návrhy několik prestižních cen. Jde o první mrakodrap tohoto studia, po Pentagonu bude údajně druhou největší stavbou na světě.

Ole Scheeren, vedoucí architekt, stavbu popisuje: „Je to takový systém potrubí. Umožňuje mít všechno, co televize potřebuje, pod jednou střechou.“ Turistům stavba nabídne také mimořádný pohled na Peking.

Stadionu, který vytvořili architekti ze Švýcarska, se říká ptačí hnízdo. Bude se zde konat zahajovací olympijský ceremoniál a hrát fotbal. Jak vypadá uvnitř, to je zatím tajemství, které chtějí organizátoři odhalit až v srpnu příštího roku.

Názory obyvatel Pekingu na novostavby se různí. Někteří kritizují to, že moderním budovám musely uhnout ty staré. Gao Yuntian, projektový manažer Národního divadla, dodává: „Teď to možná lidé ještě nejsou ochotni přijmout, ale za deset let to budou známé a uznávané stavby, které budou neoddělitelně patřit k městu.“

Zheng Xuhui, obyvatelka Pekingu, zveřejňuje svůj názor: „Od naší země se teď nějaké změny očekávají. Chce to moderní, kultivovaný vzhled města, které hostí olympijské hry.“

Stavba nového Národního divadla od francouzských architektů bude stát 325 milionů dolarů - podobně jako nové centrum vodních sportů. Cena za televizní budovu se odhaduje až na miliardu dolarů.

Velkým hráčem do architektonické pětky, který si zatím ještě nevysloužil přezdívku, je třetí letištní terminál, který rozšíří kapacitu mezinárodní přepravy. Jeho autorem je britský architekt Norman Foster a vyjde na tři a půl miliardy dolarů. Bude prvním a zároveň posledním architektonickým dílem, které zahraniční návštěvníci olympiády uvidí.

Vydáno pod